Taxa suplimentara care va trebui plătită la consultații: „Este vorba despre un proiect pilot”

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a fost întrebat luni, 5 decembrie, într-o conferință de presă despre noua taxă care ar putea fi introdusă în sistemul medical, prin care pacienții care doresc să fie consultați de un anumit medic trebuie să plătească suplimentar.

„Aş vrea în primul rând să avem o informare corectă legată de acest subiect. Acest subiect a fost lansat ieri, după ce Ministerul Sănătăţii a afişat pe site şi a lansat în dezbatere publică proiectul Strategiei Naţionale de Sănătate a României pentru perioada 2022 – 2030. Acest proiect reprezintă o condiţionalitate legată de acordarea de fonduri europene nerambursabile pentru România şi el a fost realizat integral de experţi, care sunt experţi independenţi din afara Ministerului Sănătăţii, dar angajaţi pentru ca să facă această strategie. Din păcate, cei care au dat publicităţii această ştire au citit doar nota de fundamentare, nu au citit şi planul strategic care este ataşat”, a afirmat ministurl Sănătății, într-o conferință de presă susținută la Târgu Mureș.

„Există trei documente: nota de fundamentare, strategia naţională de sănătate şi planul strategic cu activităţi şi un interval de timp în care aceste activităţi trebuie implementate. (…) În acest plan spune că pilotarea furnizării anumitor servicii ambulatorii în unităţile sanitare publice, cu posibilitatea alegerii profesionistului care oferă servicii de sănătate în baza unei plăţi reglementate legal şi suportată de beneficiar, precum şi a posibilităţii programării transparente a serviciului respectiv în sistemul electronic de programări. Se precizează că este în afara normei de bază programate”, a adăugat acesta.

„Nu este vorba de nicio taxă suplimentară. Este o minciună. Nu e vorba de nciun fel de taxare dublă a pacienţilor din România. A fost prezentat neprofesionist acest lucru. Este vorba doar despre un proiect pilot care trebuie să se desfăşoare între 2026 şi 2028. Această strategie este supusă dezbaterii publice şi dacă Guvernul consideră că nu este oportun acest pilot poate să dispară din acest plan de acţiuni. Problema este a unui pilot – să vedem dacă într-o unitate sanitară publică, după încheierea programului de lucru, un medic poate să presteze în regim privat o anumită activitate medicală şi pacientul plăteşte la spital faptul că vrea să fie consultat sau operat sau investigat de un anumit medic, dar asta nu înseamnă că pacientul este împiedicat să aibă acces la serviciile obişnuite”, a mai spus ministrul.

„Este vorba despre o opţiune. În momentul de faţă această opţiune este doar în zona unităţilor private. Propunerea de pilot e doar pentru una sau două sau trei unităţi sanitare, în 2026, în care să se încerce pentru medicii din spitalul respectiv dacă vor să lucreze peste program să o facă în regim privat, dacă există solicitări pentru anumiţi medici dincolo de program. E vorba de reţinerea unei sume de bani de către spital şi cu o altă sumă este retribuit pentru activitatea suplimentară”, a mai declarat Alexandru Rafila.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.