Vecinii gălăgioși, puși la colț! Se vor da amenzi de mii de lei

Vești proaste pentru românii petrecăreți! A devenit oficial: Prevederile legale actuale ce sancționează organizarea de petreceri private cu muzică tare vor fi aplicabile, din 13 ianuarie, și mediului urban, și celui rural, în egală măsură.

Mai exact, Legea 61 din 1991 pentru sancționarea faptelor de încălcare a unor norme de conviețuire socială, a ordinii și liniștii publice stabilește că este contravenție „organizarea de petreceri cu caracter privat și utilizarea de aparatură muzicală la intensitate de natură a tulbura liniștea locuitorilor, în corturi, alte amenajări sau în spațiu neacoperit, situate în perimetrul apropiat imobilelor cu destinația de locuințe sau cu caracter social, în mediul urban”.

Sintagma „în mediul urban” a fost stabilită ca fiind neconstituțională de către CCR în vara acestui an. Judecătorii își motivează decizia spunând că această contravenție are scopul asigurării respectării vieții private în sfera relațiilor dintre particulari, însă norma contravențională protejează doar drepturile persoanelor din mediul urban.

„Curtea reține că între locuitorii din mediul urban și aceia din mediul rural se creează o inegalitate sub aspectul ocrotirii uneia dintre componentele dreptului la viață privată, și anume garantarea liniștii în spațiul de locuit, o discriminare care nu are la bază un criteriu obiectiv și rațional de vreme ce rezultatul faptei ilicite – tulburarea liniștii – este același pentru toți locuitorii, indiferent că locuiesc în mediul rural sau urban”, se arată în Decizia nr. 368/2022.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.