Bradul – Axis mundi-ul lumii tradiționale

Muzeul Județean Satu Mare vă așteaptă miercuri, 7 decembrie, de la ora 16:00, la vernisajul expoziției „Bradul – Axis Mundi”, la Muzeul de Artă, Piața Libertății, nr. 21.

Expoziția „Bradul – Axis Mundi” își propune o inițiere a vizitatorului în lumea mitică, dar și simbolică a universului magic pe care Bradul l-a creat în jurul său. În parteneriat cu Muzeul Național al Țăranului Român și Muzeul Județean de Etnografie și Artă Populară Maramureș, am ales spre expunere obiecte de patrimoniu ornamentate cu simbolul bradului, cum ar fi blide, oluri, ceramică de nuntă, dar și funerară. Lingurare încrustate cu frunza bradului, dar și celebrele lăzi de zestre cu „pomul nunții”, cămeși și spăcele brodate cu „pana bradului”, tezaurizate în cuprinsul colecțiilor muzeale, la care am adăugat citate din lirica tradițională românească, ce oglindesc importanța bradului.

În unele reprezentări iconografice crucea apare înconjurată de crengi de brad, o idee a Arborelui – Cruce, iar la limită, prin asociere, însăși Hristos devine Arbore al lumii, un „axis mundi”. Crucea are, de asemenea, o funcție ambivalentă, aceea de pedeapsă, dar și de izbăvire, prin moarte spre viață, „per crucem ad lucem”, prin cruce la lumină. Această reprezentare este o formă de sincretism a fenomenului de asimilare dintre dendrolatrie-creștinism.

Expoziția se poate vizita până în data de 20 ianuarie 2023, de marți până sâmbătă, între orele 09.00 și 17.00, iar duminică între 10.00 și 14.00, la sediul Muzeului de Artă, Piața Libertății, nr. 21.

Curator: Laura Melinda Tătăran, muzeograf, secția Etnografie

Parteneri: Muzeul Național al Țăranului Român, București, Muzeul Județean de Etnografie și Artă Populară, Maramureș.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.