Ce analize și investigații sunt recomandate în timpul sarcinii ?

Imediat ce testul de sarcină a ieșit pozitiv, viitoarea mămică trebuie să fie luată în evidență de un medic specializat în obstetrica-ginecologie, care să îi fie alături pe tot parcursul acestei perioade delicate, inclusiv la naștere.

După consultația pentru confirmarea sarcinii, începe monitorizarea, care permite identificarea și tratarea din timp a oricăror probleme de sănătate. Analizele de sânge, urină și secreții vaginale pot descoperi eventuale afecțiuni ale mamei, în timp ce ecografiile oferă detalii importante despre evoluția fătului.

Toate aceste investigații sunt indicate de către medicul obstetrician, în funcție de un calendar clar, împărțit în cele trei trimestre de sarcină. Monitorizarea sarcinii presupune următoarele investigații:

  • Analize de sânge: hemoleucogramă, glicemie, profil lipidic, transaminaze, bilirubină, uree, acid uric, creatinină, VSH, grup de sânge și factorul RH, anticorpi pentru Toxoplasma, CMV, rubeolă, herpes, Lysteria;
  • Urocultură și sumar complet de urină;
  • Evaluarea funcției tiroidiene – orice dezechilibru al nivelului hormonilor tiroidieni ai mamei poate afecta funcția tiroidiană a copilului;
  • Dublu test – între 11 și 13 săptămâni de sarcină: presupune un test de sânge și o ecografie de morfologie fetală, pentru evaluarea riscului de anomalii cromozomiale ale fătului;
  • Triplu test – între 16 și 20 săptămâni de sarcină: este un test de sânge însoțit de o biometrie fetală, pentru evaluarea riscului de anomalii ale fătului;
  • Ecografii de morfologie fetală (în trimestrele doi și trei): pentru a monitoriza dezvoltarea normală a copilului;
  • Analize de secreție vaginală și cultură de col, în ultimul trimestru de sarcină.

Numărul de ecografii recomandate este stabilit de medicul care urmărește sarcina, în funcție de factorii de risc și de rezultatele investigațiilor. De asemenea, lista cu analizele menționate mai sus poate fi completată cu teste specifice, cum sunt cele de coagulare a sângelui, dacă medicul suspectează o trombofilie a mamei, sau cu proceduri minim invazive, pentru diagnosticarea unor anomalii genetice ale bebelușului (amniocenteză sau biopsie de vilozități coriale).

Aceste investigații standard sunt completate de consultul ginecologic periodic, care trebuie să includă măsurarea tensiunii arteriale și evaluarea stării generale de sănătate a viitoarei mame. Gravidele care suferă de diabet, obezitate, hipertensiune arterială sau alte afecțiuni cronice vor fi monitorizate foarte strict în timpul sarcinii, pentru că riscul de complicații este mare.

Toate consultațiile, analizele, ecografiile și investigațiile din timpul sarcinii trebuie să poată fi efectuate într-un singur centru medical, astfel încât gravida să nu fie nevoită să facă multe drumuri.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.