Preşedinţia cehă a UE a stabilit calendarul pentru decizia de aderare a României la Schengen

Președinția cehă a Consiliului Uniunii Europene a stabilit calendarul pentru decizia de aderare a României, Bulgariei și Croației la spațiul unic european. Decizia finală ar urma să fie luată la începutul lunii decembrie, în Consiliul JAI.

„Am primit de la președinția Cehiei a Consiliului UE felicitări pentru reușita vizitelor de verificare privind condițiile Schengen din țara noastră, precum și calendarul pentru decizia de aderare a României, Bulgariei și Croației la spațiul unic european”, a scris europarlamentarul USR Vlad Gheorghe, pe Facebook. Potrivit calendarului, vor fi două reuniuni europene în luna noiembrie, iar votul decisiv va avea loc pe 9 decembrie în Consiliul Justiţie şi Afaceri Interne.

„Pe 9 noiembrie, președinția cehă va informa Comitetul Reprezentanților Permanenți (COREPER) despre aceste vizite și rezultatele pozitive – cele din România ne privesc direct, mai ales că din 2011 numai rezultate pozitive avem, dar nu suntem încă în Schengen. Vă amintesc că Olanda ceruse aceste noi vizite, pentru ”informații actualizate” despre modul în care România îndeplinește condițiile de aderare. COREPER va primi raportul acestor vizite la întâlnirea din noiembrie.

Pe 15 noiembrie, concluziile vor fi prezentate și la întâlnirea de pregătire a Consiliului Justiție și Afaceri Interne ( JAI – consiliul ce reunește miniștrii justiției și afacerilor interne ai celor 27 de state membre ale Uniunii Europene). Pe 8 și 9 decembrie se reunește Consiliul Justiție și Afaceri Interne și vom avea o decizie privind aderarea României, Bulgariei și Croației la Schengen.”, scrie Vlad Gheorghe.

Premierul Nicolae Ciucă a declarat vineri că a discutat cu oficiali europeni despre aderarea României la Schengen, în cadrul vizitei pe care a efectuat-o la Bruxelles, spunând că mai rămân de clarificat unele aspecte pentru ca autorităţile olandeze să fie convinse că ţara noastră îndeplineşte condiţiile pentru a fi primită în spaţiul de liberă circulaţie.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.