Cardul la bancă devine obligatoriu, prin lege, în toată România

Business woman consumer holding credit card and typing on laptop for online shopping and payment make a purchase on the Internet, Online payment, networking and buy product technology.

Toți românii vor avea garantat un cont fără comisioane financiare, în care să poată primi salariul sau beneficiile sociale. Această prevedere se regăsește într-un proiect legislativ pus miercuri în dezbaterea senatorilor. Astfel, de principiu, deschiderea și administrarea contului, precum și retragerea de numerar de la bancomat.

Prin crearea unui cont de bază pentru fiecare cetățean, se va îmbunătăți relația acestora cu statul, în sensul optimizării transferurilor, printre care: primirea indemnizațiilor sociale, plata taxelor și a impozitelor, după cum este subliniat în nota de fundamentare a viitoarei legi.

Deschiderea și administrarea contului, retragerea de numerar, interogarea soldului la bancomat, plățile online și închiderea contului de bază, utilizat de cetățeni în relație cu statul, vor fi lipsite de comisioane.

Eliminarea comisioanelor se va face doar în limita veniturilor salariale plătite de angajator, a pensiilor, indemnizațiilor și alocațiilor de asistență socială.

Plata drepturilor salariale și a prestațiilor sociale se va face numai prin mijloace de plată fără numerar, în contul bancar de bază. Singura excepție de la această regulă se va face în cazul consumatorului vulnerabil, care va putea solicita efectuarea plății în numerar.

Conform Legii 258/2017, consumator vulnerabil din punct de vedere financiar este persoana cu un venit lunar ce nu depășește echivalentul a 60% din câștigul salarial mediu brut pe economie (peste 6.000 de lei în prezent) sau cu un venit în ultimele șase luni ce nu depășește echivalentul a 60% din câștigul salarial mediu brut pe economie.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.