Vaccinul antigripal va putea fi făcut în farmacii, din noiembrie

Din luna noiembrie, vaccinul antigripal va putea fi făcut în farmacii. Pentru ca doritorii să poată beneficia de acest vaccin au nevoie de un document cu care să se prezinte la farmacie, totul în cadrul unui program-pilot al Ministerului Sănătăţii. Doar farmaciile autorizate în acest sens vor putea face vaccinurile.

Vaccinarea se va face gratuit sau contra cost, în funcţie de stocul serului şi trebuie realizată exclusiv de farmaciştii care au absolvit un program post-universitar de pregătire în vaccinarea împotriva gripei sezoniere.

Astfel, potrivit Ordinului MS nr. 3.262/2022, care se va aplica din 3 noiembrie, “pentru a furniza serviciul de vaccinare împotriva gripei sezoniere, în farmaciile comunitare autorizate se pot administra vaccinurile destinate populației eligibile”.

Lista farmaciilor comunitare care sunt autorizate să desfășoare activitatea de vaccinare împotriva gripei sezoniere va fi publicată pe site-ul Ministerului Sănătăţii și actualizată ori de câte ori este necesar.

Vaccinul se va face în farmacie la solicitarea persoanei adulte (în cazul minorilor, vaccinarea se va face la solicitarea reprezentanților legali), dacă persoana care se prezintă la vaccinare deține o recomandare medicală de a fi vaccinat împotriva gripei sezoniere, a mai efectuat cel puțin o vaccinare împotriva gripei în anii anteriori și numai după efectuarea unei anamneze minimale pentru identificarea unor eventuale contraindicații sau precauții la vaccinare.

Farmaciile ce vor participa la programul de vaccinare împotriva gripei sezoniere vor trebui să afișeze, la loc vizibil, intervalul orar în care se poate face vaccinul, potrivit avocatnet.ro.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.