Angajaţii vor beneficia de noi zile de concediu, de îngrijire a unei rude bolnave sau pentru urgenţe

Angajaţii pot beneficia într-un an de 5 zile de concediu pentru îngrijirea unei rude sau sprijin ca urmare a unei probleme medicale grave şi 10 zile pentru urgenţe familiale cauzate de boală sau de accident, ei neputând fi concediaţi în aceste situaţii, arată consultanţii unei companii de avocatură.

Angajaţii pot beneficia într-un an de 5 zile de concediu pentru îngrijirea unei rude care are nevoie de îngrijire sau sprijin ca urmare a unei probleme medicale grave şi 10 zile pentru urgenţe familiale cauzate de boală sau de accident, ei neputând fi concediaţi în aceste situaţii. Problemele medicale grave, precum şi condiţiile pentru acordarea concediului de îngrijitor se vor stabili prin ordin comun al ministrului Muncii şi Solidarităţii Sociale şi al ministrului Sănătăţii. Neacordarea concediului de îngrijitor salariaţilor care îndeplinesc condiţiile prevăzute de lege, cu amendă de la 4.000 lei la 8.000 lei.

Potrivit unui comunicat al PwC, a transmis miercuri introducerea de noi zile de concediu, noi interdicţii la concediere, informarea candidaţilor/salariaţilor cu privire la anumite aspecte suplimentare, precum formarea profesională oferită de angajator, şi includerea acestora în contractul de muncă, precum şi asigurarea salariaţilor pe perioada în care beneficiază de concediul de îngrijitor în sistemul asigurărilor sociale de sănătate fără plata contribuţiei se numără printre principalele modificări aduse Codului Muncii prin Legea nr. 283/2022.

În ceea ce priveşte concediul pentru urgenţe familiale, angajatorul şi salariatul vor stabili de comun acord modalitatea de recuperare a perioadei de absenţă.

Noi prevederi au fost introduse şi în cazul concediului paternal, în sensul în care taţii vor beneficia de vechime în această perioadă şi nu vor putea fi concediaţi, precizează sursa citată.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.