Mai avem doar un focar de pestă porcină africană în județ

În această săptămână inspectorii de specialitate din cadrul Serviciului Sănătate și Bunăstare animală au efectuat un număr de 96 controale în exploatații profesionale și non profesionale din județul Satu Mare D.S.V.S.A. Satu – Mare, a intensificat frecvența controalelor oficiale, pentru respectarea strictă a măsurilor de biosecuritate, în întreg sectorul avicol, în contextul evoluției la nivel internațional a gripei aviare înalt patogene. Conform DECIZIEI DE PUNERE ÎN APLICARE U.E. 1627 /2022, în Uniunea Europeană, evoluează HPAI – H5N1, cu focare primare sau secundare în : Germania, Belgia, Italia, Spania, Franța, Țările de Jos, Danemarca, Finlanda, Norvegia, Portugalia, Islanda . În această săptămână, conform programului de activitate stabilit, au fost verificate exploatații profesionale și non profesionale de animale, condițiile de biosecuritate, zoo igienă și de bunăstare a animalelor, monitorizarea și eliminarea subproduselor improprii consumului uman, existența echipamentelor de protecție, asigurarea unor stocuri de substanțe dezinfectante, dezinsectante și raticide.
În această săptămână, mai evoluează, 1 focar de Pestă Porcină Africană, într-o exploatații non profesională în localitatea Ghirișa, precum și 1 caz de Encefalopatie Spongiformă Transmisibilă – Scrapie la Ovine într-o exploatație non profesională din localitatea Corund.
Datorită apariției unui focar de Pestă Porcină Africană, într-o localitate Bihoreană, aflată la limita dintre cele două județe, câteva localități din județul nostru, au intrat în zona de supraveghere a focarului de boală. Acestea sunt Andrid, Dindești, Dindeștiul Mic, Pișcolt și Resighea.
În anul 2022, din cei 4 mistreți găsiți morți, în Fondurile de Vânătoare – 1 este pozitiv, iar din cei 318 mistreți împușcați în 49 Fonduri de Vânătoare, 39 mistreți au fost pozitivi, iar 279 mistreți negativi, în urma examenelor specifice de laborator.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.