Roboții educativi în sprijinul dezvoltării și învățării

În cadrul conferinței organizate de Caritas, participanții au avut ocazia să se familiarizeze atât teoretic, cât și practic cu oportunitățile oferite de utilizarea roboților educativi în activitățile educative și terapeutice.

Casa Dăinuirii din Satu Mare a fost gazda conferinței „Robooks – roboți educativi în procesul educațional și în intervenția terapeutică” organizate ieri după-amiază de Organizația Caritas. Evenimentul adresat specialiștilor implicați în activități educative a marcat încheierea proiectului Erasmus+: „Terapie asistată de roboți educativi pentru copii cu dizabilități” implementat de Centrul de reabilitare „Sfântul Iosif” al Organizației Caritas a Diecezei Satu Mare, în parteneriat cu Fundația „Csodavár” (Budapesta, Ungaria) și Fundația „Talentum Cassoviensis” (Cașovia, Slovacia).

La conferință au participat aproape 150 de pedagogi: educatoare și învățătoare, consilieri școlari, precum și alți specialiști din domeniul educațional, alături de personal de specialitate din centrele de asistență socială destinate copiilor.

Evenimentul a fost deschis de dr. Ioan-Laurențiu Roman, director general al Organizației Caritas. În continuare, Károly Kisari, președinte al consiliului de administrație a Fundației „Csodavár” a prezentat principalele obiective și realizări ale proiectului. Ildikó Török, coordonator de specialitate proiect din partea Fundației „Csodavár” le-a vorbit participanților despre produsele intelectuale elaborate, incluzând și platforma web RoBooks accesibilă în patru limbi: română, maghiară, slovacă și engleză. Datorită psihopedagogului Gábor Gnandt, coordonator de specialitate proiect din partea Caritas, cei prezenți au avut ocazia să afle informații utile legate de caietul metodologic „Dezvoltarea abilităților de comunicare cu ajutorul roboților educativi – Îmbogățirea vocabularului”, elaborat de echipa Centrului de reabilitare „Sfântul Iosif”. Reprezentanta Asociației „Talentum Cassoviensis”, Angelika Hanesz a oferit detalii interesante despre procesul de concepere și realizare a robotului denumit Tekbot, creat de la zero, în cadrul proiectului.

După prezentări a urmat partea practică care le-a permis specialiștilor interesați să se familiarizeze cu roboții educativi, să îndeplinească sarcini concrete cu ajutorul acestora urmând pașii enumerați în caietele metodologice, să descopere interfața site-ului RoBooks, și nu în ultimul rând, să facă schimb de experiență cu membrii echipei de proiect.

Participanții susțin că evenimentul le-a oferit numeroase idei noi pe care – în funcție de posibilități – sunt dornici să le pună în practică cu ocazia activităților derulate cu copii. Vestea bună este că platforma www.robooks.hu/ro poate fi accesată gratuit de orice persoană interesată de subiect, de unde poate descărca gratuit caietele metodologice prezentate cu prilejul conferinței și multe alte materiale utile.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.