Bucătăria ucraineană, la mare căutare la Terebești

Duminică, 16.10.2022, la Terebești a avut loc prima ediție a Festivalului ”Conviețuire interetnică în Satu Mare – Artă culinară tradițională ucraineană” organizat de Uniunea Ucrainenilor din România (UUR), filiala Satu Mare, Instituția Prefectului, Primăria Terebești, Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale, Muzeul Județean, precum și organizația UUR Terebești.
Oaspeți de onoare au fost prefectul Radu Roca, deputatul Nicolae Miroslav Petrețchi, președintele UUR, Zamfir Danciu, directorul Direcției de Cultură, Liviu Marta, directorul Muzeului Județean, Monica Sobius, primar Tarna Mare. Primarul comunei Terebești, Mariana Avorniciți, a salutat în calitate de gazdă, toți invitații și a subliniat modelul de conviețuire interetnică oferit de comuna sa. Liuba Horvat, președintele UUR Satu Mare și secretar general al UUR, a evidențiat faptul că această acțiune are menirea de a atrage atenția asupra bogăției culturii ucrainene și prin intermediul savuroaselor produse culinare. Prefectul Radu Roca i-a felicitat pe organizatori și a subliniat solidaritatea de care sătmărenii au dat dovadă în timpul războiului din Ucraina. Deputatul Nicolae Miroslav Petrețchi a remarcat faptul că filiala sătmăreană a UUR cunoaște un adevărat reviriment, organizând evenimente cu mare impact asupra comunităților unde trăiesc ucrainenii și a mulțumit doamnei Vasilena Motica, liderul ucrainenilor din Terebești, pentru aportul exemplar adus la reușita acestui eveniment.
După degustarea aleselor bucate ucrainene a urmat un spectacol artistic oferit de grupul ”Miculeanca” din Micula, Ansamblul ”Kolomeica” din Siret, jud. Suceava, Ansamblul vocal-instrumental al Școlii de muzică din Iamnitsya, regiunea Ivano Frankivsk (Ucraina), precum și interpretul Adrian Lupescu.
La manifestare au participat reprezentanți ai comunității
ucrainene din întreg jduețul, dar și mulți localnici, care au ținut să fie alături de ucraineni la ceas de sărbătoare.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.