Vi s-a întâmplat vreodată să mâncați un aliment și a doua zi să vreți tot pe acela să îl mâncați și să deveniți dependenți de alimentul respectiv? Sau să mâncați un covrig și să vreți doar covrigi să mâncați aproape zilnic? Sau același burger, sos de salată, același pilaf ,pizza, salam, chipsuri, biscuiți, tort de ciocolată?
Ei bine, de vină pentru această dependență poate fi un aditiv alimentar, foarte des întâlnit, considerat cel mai periculos ingredient din mâncarea noastră – monoglutamatul de sodiu, adică E621.
Din punct de vedere chimic, monoglutamatul de sodiu este o pulbere albă care seamănă cu zahărul. E621 stimulează creierul să inducă starea de bine, să producă mai multă dopamină, stimulează papilele gustative și ne dă senzația că mâncarea e delicioasă și nu ne mai săturăm de ea.
Cât de periculos este monoglutamatul de sodiu?
Acest potențator de aromă este un aditiv alimentar folosit de multe decenii. Deși este asociat cu foarte multe afecțiuni de la obezitate până la Alzheimer, totuși industria alimentară continuă să îl folosească. Calitatea alimentelor devine din ce în ce mai slabă , iar noi, consumatorii nu realizăm dezastrul care se produce în organism pe termen lung, din cauza consumului în exces de mâncare de tip fast-food, conserve, supe la plic, alimente procesate de tot felul.
Pe lângă greață, dureri de cap, slăbiciune, amorțeală/ furnicături, simptome asociate deseori cu sensibilitatea la monoglutamat, prezența E621 poate provoca, a la long, deteriorarea rinichilor și a ficatului, hipertensiune arterială , creșteri mari ale colesterolului și trigliceridelor, diabet și boli neurologice.
Cum putem evita consumul de monoglutamat de sodiu?
Primul sfat ar fi să încercăm să ne GĂTIM SINGURI MÂNCAREA.
De asemenea, e important să învățăm să citim etichetele și să renunțăm la alimentele care conțin E621.
Și totuși, chiar dacă avem etichete “fără monoglutamat de sodiu”, îl putem regăsi ascuns în componentele inițiale din care s-a obținut produsul finit. Foarte multe produse conțin E621, chiar în varianta lor organică, cum ar fi bulionul, aditivii pentru aluat, gelatina, aromele de orice fel, condimentele, proteinele din soia, făina de ovăz hidrolizat și altele.
Așadar, spre binele nostru, este bine să fim tot timpul responsabili, informați, atenți la ce mâncăm. Iar când e vorba de cei mici, de copiii noștri, responsabilitatea trebuie să fie maximă și să le gătim mereu din produse proaspete!!! Și nu aruncând într-o cratiță o conservă de mazăre și una de bulion sau să trântim un cârnat într-o tigaie….