Cu câți bani crede statul că o familie poate trăi decent în România

Statul român estimează că o familie de la oraș, formată din doi adulți și doi copii, poate trăi rezonabil cu 3.300 de lei pe lună.

Analiza arată că se poate trăi decent cu 11 lei pe zi pentru mâncare și 2 lei pe zi pentru diverse produse și servicii. Specialiștii spun totuși că mai sunt câteva cheltuieli de luat în calcul, precum întreținere, costul locuinței și educație.

În contextul economic actual, în care inflația a depășit 15%, ratele aproape s-au dublat față de anul trecut, iar bugetele românilor devin tot mai subțiri, reperul de la care statul pornește în stabilirea multor politici publice arată că o familie poate duce un trai rezonabil, în oraș, cu aproximativ 3300 de lei: 1.400 pe mâncare, 175 pe haine, 500 pe facturi și 65 pentru diverse produse și servicii.

Dacă vorbim de coșul minim pentru un trai decent, institutul pentru calitatea vietii ne oferă câteva valori. Pentru o familie fără copii, 4400 de lei pe lună, pentru o familie cu 1 copil, 6000 de lei, iar pentru familie cu doi copii, 7200 lei pe lună. Pentru anul 2023, experții recomandă creșterea veniturilor.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.