Un nou focar de pestă porcină africană

Prefectul Radu Roca a convocat astăzi, ședința Centrului Local de Combatere a Bolilor (CLCB) Satu Mare, urmare a confirmării unui focar de pestă porcină africană (PPA) la porcul domestic într-o exploatație gospodărească din localitatea Ghirișa.

Planul de măsuri pentru controlul pestei porcine africane în cadrul acestei exploatații gospodărești, aprobat astăzi de către membrii CLCB, stabilește o zonă de protecție în jurul focarului pe o rază de 3 km incluzând Ghirișa și Giungi și o zonă de supraveghere pe o rază de 10 km, incluzând și localitățile Craidorolț, Crișeni, Satu Mic, Eriu Sâncrai, Țeghea, Pișcari, Baba Novac, Gelu, Ardud, Rătești, Șandra, Beltiug, Acâș, Unimăt, Mihăieni.

De asemenea, urmare a confirmării unui focar de PPA în județul Sălaj, satul Derșida aparținând comunei Bobota, zona de supraveghere instituită în cazul acestui focar cuprinde localitățile Sechereșa, Supuru de Sus, Giorocuta, Supuru de Jos, Hurezu Mare și Corund din județul nostru.

”În cazul focarului de la Ghirișa, pe raza de supraveghere nu avem exploatații comerciale de suine care să fie afectate. Focarul din județul Sălaj afectează două ferme din satul Corund, cu efective de peste 9000 de capete. Toate instituțiile cu competențe de control vor verifica realizarea măsurilor din planul aprobat astăzi. Aceasta înseamnă în principal supravegherea şi controlul mişcărilor de animale vii, produse şi subproduse de origine animală și controlul mijloacelor de transport în scopul identificării transporturilor ilegale de animale şi produse de origine animală” – a transmis prefectul Radu Roca.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.