Românii care au mopede şi motociclete nu mai sunt obligaţi să aibă trusă de prim-ajutor

 

Senatorii au adoptat luni, 3 octombrie, propunerea legislativă privind circulaţia pe drumurile publice prin care conducătorii de mopede şi motociclete nu mai sunt obligaţi să aibă asupra lor trusa de prim-ajutor, două triunghiuri reflectorizante şi un stingător de incendiu omologate. Au fost înregistrate 117 voturi PRO şi o singură abţinere.

Potrivit proiectului de act normativ, art 8 stipulează că „pentru a fi conduse pe drumurile publice autovehiculele, cu excepţia celor din categoria AM, A1, A2 şi A, tractoarele agricole sau forestiere şi tramvaiele trebuie să fie dotate cu trusă medicală de prim ajutor două triunghiuri reflectorizante şi un stingător de incendiu omologate”.

„Obligarea şoferilor de motociclete şi mopede de a avea asupra lor triunghiul reflectorizante, trusa de prim-ajutor şi extinctor este una lipsită de utilitate şi poate avea un impact negativ asupra cetăţenilor care se încadrează în această categorie”, scrie în expunerea de motive a propunerii legislative.

Iniţiatorii acestei propuneri legislative spun că este „îngrijorător” că legea din țara noastră lasă loc la interpretare, obligând şoferii de mopede şi motociclete să se echipeze cu extinctor triunghiuri şi trusă de prim-ajutor. În expunerea de motive, ei au amintit de cazul unui echipaj de poliţie din judeţul Cluj care folosea acest tip de amendă ca pedeapsă pentru motocicliştii asupra cărora nu se putea reţine o altă ilegalitate. Propunerea respectivă va fi dezbătută de Camera Deputaţilor, for decizional în acest caz.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.