Hagi Tudose. Premiera la Teatrul de Nord

Trupa „Mihai Raicu” deschide stagiunea 2022-2023 cu premiera spectacolului HAGI TUDOSE, adaptare după Barbu Ștefănescu Delavrancea, în regia lui Andrei Mihalache. Decor Alexandru Radu, costume Wilhelmina Kuron Bekesi. Spectacolul va avea loc duminica, 9 octombrie, de la ora 19.00, la Teatrul de Nord.

Deși n-au trecut decât 110 ani de la premiera piesei „Hagi Tudose” (1912), iar la anul vor fi „doar” 120 de la apariția nuvelei cu același titlu (1903), și dincolo de interesul comparațiilor istorice între mahalaua valahă de la începutul secolului trecut și ce se vede azi prin sticla termopanelor (inclusiv cele TV), „Hagi Tudose” este o perlă a literaturii române prin limba în care a fost scrisă, iar personajul central poate sta – fără falsă modestie – la masa literară a marilor harpagoni ai lumii.

Tudose „al nostru” este monumental în abjecție și suprarealist în paranoia sa: un avar care-și roade unghiile ca să facă economie de foarfecă și taie coada motanului ca să se închidă mai repede ușa dormitorului când dă drumul animalului, să nu fie frig… Considerăm că, deși ne aflăm într-o epocă în care se remarcă mai curând obsesia de a avea o mașină scumpă chiar dacă nu ai o casă sau sindromul de a avea o casă imensă (musai cu coloane, cariatide, balustrade de inox, plante exotice de plastic, câini ciobănești-germani de ghips în balcoane și geamuri termopane bombate prin care să vezi deformată capra vecinului, în timp ce bătrânii familiei plecate la lucru în UE dorm în fundul curții betonate, în bucătăria de vară), un spectacol despre zgârcenia cronică poate fi un bun semnal de alarmă pentru toate generațiile. (Andrei Mihalache).

La această reprezentație este valabil abonamentul Premieră „Ștefan Mareș”. Informații și bilete: Agenția teatrală, str. Horea nr. 6. Tel.: 0261712106 | 0786538580. Bilete online: https://teatruldenord.biletmaster.ro/ron/PlaceInfo/2201

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.