Bujorul a devenit floarea națională a României. Camera Deputaților a dat votul final

În cursul zilei de marți, 27 septembrie, Camera Deputatilor a aprobat proiectul de lege privind declararea bujorului ca floare națională a României. Au existat 180 de voturi „pentru”, 39 de voturi „împotrivă” și 23 de abțineri. Amintim că această lege a fost adoptată în Senat în luna iunie a acestui an.

Așadar, proiectul prevede organizarea anuală a unui Festival al bujorului, în care vor fi expuse diferite specii de bujor. Acest proiect mai aratăccă autoritățile vor sprijini material și logistic întreținerea și protejarea rezervațiilor naturale de bujor românesc.

De asemenea, administrațiile locale vor organiza periodic expoziții florale care să marcheze bujorul ca floare națională a Romaniei, în timp ce Consiliile Județene vor sprijini înființarea unor mini-grădini botanice în care bujorii să ocupe spații aparte. În plus, Consiliile locale vor amenaja alei pe care bujorul să fie floare peisagistică urbană.

Inițiatorii proiectului spun că foarte multe țări au una sau mai multe flori naționale, reprezentative pentru arealul geografic, pentru tradițiile și cultura acestora. Ei au venit și cu exemple și spun că, în Japonia, crizantema este floarea familiei imperiale, iar cireșul este floarea națională, Olanda are ca floare națională laleaua, Franța crinul alb, iar Spania garoafa roșie.

Pe de altă parte, horticultorii de la USAMV București susțin că bujorul are multiple semnificații pentru poporul român și că este specia cea mai potrivită pentru a fi declarată floare națională.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.