Concurs de gătit amical la Turulung (Foto)

În cadrul evenimentului organizat de Primăria Comunei Turulung, opt echipe au pregătit bucate delicioase, cu specific local.

Școala Gimnazială Turulung a fost gazda primei ediții a concursului culinar organizat în cadrul proiectului „Conexiune Interetnică” implementat de Organizația Caritas a Diecezei Satu Mare în parteneriat cu Primăria Comunei Turulung și Școala Gimnazială Turulung, cu sprijinul financiar Active Citizens Fund România, program finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021. Proiectul are ca scop determinarea tinerilor romi și a actorilor locali din Turulung să-și crească capacitatea de intervenție în propria comunitate.

Concursul de gătit care a avut loc vineri, 23 septembrie, în curtea școlii din localitatea Turulung, a oferit un prilej excelent pentru promovarea multiculturalității și a tradițiilor culinare locale. La invitația organizatorului prinicipal: Primăria Comunei Turulung s-au înscris 8 echipe a câte 3 până la 9 membri, numărul total al participanților de toate vârstele ridicându-se la 44. În cadrul evenimentului, au gătit împreună reprezentanți ai partenerilor implicați în implementarea proiectului: ai primăriei și ai Organizației Caritas, precum și ai școlii din partea căreia s-au înscris chiar mai multe echipe formate din învățătoare, profesori și elevi. De asemenea, au concurat educatoarele, și nu în ultimul rând trei familii din comunitatea locală.

Participanții au pregătit bucate tradiționale care fac parte din meniul obișnuit, preferat de familiile lor. Deși evenimentul a purtat denumirea de concurs, acesta s-a desfășurat într-o atmosferă prietenoasă. Concurenții au colaborat pe tot parcursul competiției: s-au ajutat între ei la aprinderea focului, și-au împrumutat ingrediente, s-au vizitat pentru a mai sta de vorbă, pentru a mai gusta din bunătățurile pregătite. Când totul a fost gata, fiecare echipă a servit toate celelalte cu felul pregătit.

Concursul a inclus și un moment surpriză, și anume papanașii pregătiți de echipa Centrului comunitar „Sfântul Martin de Tours” din Turulung al Organizației Caritas, desert savurat de toți participanții.

Juriul a fost format din cinci membrii, reprezentanți ai partenerilor de proiect. Înainte de desemnarea câștigătorilor, edilul Gyákon Gheorghe le-a mulțumit tututor celor prezenți pentru participare și implicare, dar și pentru felurile care mai de care mai gustoase care au făcut ca sarcina juriului să fie una extrem de grea. Premiul I a fost căștigat de familia Alexandrei Sabău datorită ciorbei de perișoare cu un gust de neegalat. Pe locul doi s-a clasat echipa formată din elevi ai Școlii Gimnaziale Turulung care au pregătit tocăniță de porc cu cartofi piure. Premiul III a ajuns la echipa Centrului comunitar „Sfântul Martin de Tour” pentru tocănița de pipotă de pui cu mămăligă. Premiul special a fost atribuit echipei profesorilor pentru delicioasa lor supă de cartofi cu tarhon. Fiecare participant a primit cadou ustensile de bucătărie pentru ca să-și aducă aminte cu drag de concurs ori de câte ori gătește.

La inițiativa primăriei, fiecare echipă a pus deoparte câte 5 porții din felul de mâncare pregătit în castroane de unică folosință. La finalul evenimentului acestea au fost înmânate personal de primarul și viceprimarul localității vârstnicilor din comună.

Concursul de gătit comunitar va fi organizat și anul viitor, dar până atunci, în cadrul proiectului se vor derula numeroase activități și evenimente interesante menite să consolideze comunitatea locală.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.