De ce nu trebuie să stăm în fața cuptorului cu microunde, cât timp funcționează?

Întrucât anumite radiații cauzează dezvoltarea celulelor canceroase, majoritatea oamenilor cred că sănătatea lor poate fi grav afectată de cuptoarele cu microunde, însă specialiștii medicali nu consideră periculoase radiațiile acestui aparat.

Cuptoarele cu microunde produc radiații neionizante, care nu au suficientă energie pentru a deteriora celulele în mod direct. În plus, radiațiile emise de cuptoarele cu microunde rămân în interiorul lor. De aceea, nu există, practic, nicio șansă de a dezvolta cancer de la utilizarea unui cuptor cu microunde.

Numai radiațiile de înaltă energie, precum razele X, pot cauza dezvoltarea celulelor canceroase, însă cuptoarele cu microunde folosesc un tip de radiație cu energie scăzută, numită radiofrecvență, ce pot fi găsite și în semnalele radio sau Wi-Fi. De altfel, și pistoalele radar folosesc unde (radiații) electromagnetice de diferite frecvențe pentru a detecta mașinile care trec cu viteză mare. Telefoanele și televizoarele folosesc și ele microunde pentru a transmite semnale.

Cu toate acestea, anumiți doctori ne sfătuiesc să nu stăm lângă cuptoarele cu microunde cât timp funcționează. Păstrarea distanței față de acest dispozitiv va preveni expunerea la radiații în cazul în care cuptorul nostru cu microunde este deteriorat sau funcționează defectuos.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.