Satmarenii, invitati la “Nocturna Bibliotecilor”

Potrivit tradiției, în ultima seară de vineri a lunii septembrie, întreaga comunitate a bibliotecarilor din bibliotecile publice din România organizează evenimentul național Nocturna bibliotecilor, la inițiativa și sub auspiciile Asociației Naționale a Bibliotecarilor și Bibliotecilor Publice din România. Amploarea și succesul Nocturnei i-a determinat și pe colegii bibliotecari din Republica Moldova să se alăture acestui eveniment, sporindu-i astfel valoarea și vizibilitatea.

În acest an, campania de mobilizare nocturnă a bibliotecilor adaugă în palmares ediția cu numărul XIII și este numită simbolic „Share location @ BIBLIOTECĂ”.

Biblioteca Județeană Satu Mare vine în întâmpinarea sătmărenilor cu un program personalizat și diversificat, circumscris tematicii și orientat către toate segmentele și categoriile de public care va dori să participe la ediția din acest a Nocturnei bibliotecilor. Astfel, instituția cărții sătmărene își va deschide porțile, vineri, 30 septembrie, la ora 1700, pentru a primi oaspeți de seamă cu prelegeri și prezentări tematice, cluburi de lectură, activități creative pentru copii și pentru adulți, lansări și prezentări de carte și reviste literare atât în limba română cât și în limba maghiară, spectacol de teatru, vizionare de film, recitaluri de muzică ușoară din repertoriul românesc și internațional, momente de folk, muzică populară și multe alte activități literare și artistice.

Nocturna Bibliotecii Județene Satu Mare va debuta cu deschiderea oficială a evenimentului, urmată de o serie de activități pentru copii, denumite generic „Atelierele imaginației” și care includ ateliere de lectură, jocuri, face painting și ateliere de creație în cadrul cărora participanții vor confecționa podoabe din materiale reciclabile.

În tot acest timp, părinții și bunicii care îi vor însoți pe copii sunt invitați să participe la o prezentare susținută de Delia Danea, intitulată „Confesiunile unui psihoterapeut”, prin intermediul căreia vor avea posibilitatea de a se informa cu privire la circumstanțele în care este recomandată vizita la un psihoterapeut și în ce manieră tehnicile utilizate pot contribui la diminuarea sau rezolvarea problemelor de viață ale pacienților.

Sub genericul „Strategie și perspicacitate”, atât copiii cu vârste de peste 12 ani cât și adulții pasionați de jocuri de societate, vor avea posibilitatea de a-și testa abilitățile de joc și capacitățile de atenție și concentrare. Mai târziu, adulții care manifestă interes pentru arta plastică, sunt provocați să participe, în limita a 20 de locuri, la atelierul „Creativi și încrezători în capacitățile artistice”, livrat de designerul grafic Boér Alíz.

Adolescenții și tinerii sunt provocați să participe la Conferințele motivaționale „Exerciții de reflecție. Atingerea țelurilor”. Pornind de la nevoia de a împărtăși povești de succes, invitații sau speakerii conferințelor sunt Renato Crâșmar și îndrăgitul cantautor și interpret Petrică Mureșan.  Nu va lipsi din program o întâlnire nonformală cu cititorii îndrăgitului roman „Pădurea norvegiană”, semnat de celebrul autor japonez Haruki Murakami, dar și vizionarea peliculei „Hoțul de cărți”, precum și un inedit schimb de carte intitulat „Culegem roadele imaginației”.

Iubitorii cuvântului scris sunt invitați să participe la evenimentul de lansare a volumului de memorii „Sinceritatea și devotamentul”, semnat de îndrăgitul actor Carol Erdos, în prezența autorului și în prezentarea cercetătoarei dr. Marta Cordea și a istoricului dr. Viorel Câmpean.

Pentru publicul de expresie maghiară, în parteneriat cu Asociația Borókagyökér Egyesüle, este programat evenimentul de prezentare a cărții „Elindultam hosszú útra”, semnată de Béres János, urmat de un scurt spectacol folcloric. În spațiul bibliotecii vor fi prezenți și membrii Cenaclului Tinerilor Scriitori Maghiari din Satu Mare (A Szamos Diakirodalmi kör tagjai) cu activitatea „Publicația culturală Szamos. Provocări și perspective („Szamos kulturális folyóirat. Provokáció és perspektivák”). Mai târziu este programată activitatea prilejuită de Ziua Poveștilor Populare Maghiare, intitulată „Mesélés családi körben (Povești pentru familii)” și organizată în colaborare cu psihoterapeutul Bálint Katalin.

Un moment așteptat de către iubitorii creației literare în versuri denumit „Vibrații de toamnă…din lirica poeților români” va fi organizat în parteneriat cu Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Satu Mare și cu participarea membrilor Cenaclului Cronograf, ai Asociației Clubul Creatorilor Afirmarea și ai Asociației Scriitorilor de Nord Vest.

Spre finalul Nocturnei îi vom avea alături pe actorii Trupei „Mihai Raicu” de la Teatrul de Nord Satu Mare care vor dezmorți atmosfera cu deja celebrul spectacol stradal „Nunta”, în regia lui Victor Olăhuț.

Întregul program organizat de Biblioteca Județeană Satu Mare pentru acest eveniment național va fi presărat cu momente muzicale pentru toate gusturile – muzică ușoară, mzică populară și folk – reunite sub genericul „Biblio-Portativ Autumnal”. Astfel că vor evolua cursanți ai Școlii de Arte Satu Mare și ai MT Creative Art Studio, precum și apreciații cantautori și interpreți de muzică folk Georgeta Govor și Adrian Lupescu.

În cadrul ediției din acest an a Nocturnei Bibliotecii Județene Satu Mare va fi organizată și o expoziție colectivă de artă plastică, „Emoție și culoare”, care va reuni lucrări realizate de cursanții Cercului de pictură și ai Atelierului fanteziei de la Palatul Copiilor Satu Mare.

Organizatorii și partenerii evenimentului promit și alte surprize care vor fi dezvăluite pe pagina de Facebook a Bibliotecii Județene Satu Mare. Toți sătmărenii sunt invitați să petreacă o seară frumoasă în compania gazdelor, a colaboratorilor și partenerilor evenimentului, în noua casă a cărții sătmărene și să își activeze setarea telefonului mobil pe „Share location @ Biblioteca Județeană Satu Mare”.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.