Cu cât vom plăti mai mult din această lună pentru carne, lactate şi ouă

Producătorii de lapte au fost notificați că ambalajele se vor scumpi cu 15%, după ce industria lactatelor a fost deja afectate de majorări, însă ne putem aștepta la scenarii și mai rele, avertizează producătorii.

Și borcanele din sticlă s-au scumpit. Dacă până acum cel mai important furnizor pentru acest produs era Ucraina, acum firmele au fost nevoite să se reorienteze și să mărească prețurile.

Nu e suficient că se scumpesc produsele, a crescut și prețul la ambalaje.

„În ultima perioadă, încă primim semnale din partea producătorilor de materii prime că ar exista din nou riscul să înceapă să avem niște comunicări de majorări de costuri ale materiilor prime”, spune un producător de lapte.

Conform acestei notificări pe care a primit-o un producător de lapte, ambalajele vor fi mai scumpe cu 15% începând cu această lună, fapt ce va genera noi scumpiri pentru industria lactatelor.

Fermierii spun că prețul pentru un litru de lapte din fermă ar putea ajunge și la 3 lei de la 1 leu, anul trecut.

„Poate chiar s-a dublat prețul la ambalaje față de ce era anul trecut și prețul la ambalaje influențează și el prețul de vânzare în magazin.

De la 1 octombrie, v-am spus, cine poate să vândă sub 3 lei o să dea faliment, cine nu poate… Cine vinde peste 3 lei o să reziste. Cine vinde sub 3 lei nu mai rezistă”, susţine un alt producător.

Sticlele și borcanele s-au dublat la preț. Acum, un borcan de 720 de mililitri are prețul de 2,5 lei. Anul trecut același borcan avea prețul de circa 1 leu, adică de două ori mai ieftin.

Din cauza războiului din țara vecină, care era un furnizor important, piața din România a fost nevoită să se reorienteze spre alte ţări.

În acest context, fermierii estimează majorări de 50% la carnea de porc, 30% la produse lactate, precum și de 20% la ouă.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.