Persoane ratacite in padure

În ultimele zile de ore salvamontiștii sătmăreni au intervenit la patru solicitări, toate în legătură cu persoane rătăcite în pădure, aflate la cules de ciuperci.

Inainte de a veni cu recomandările general-valabile tuturor celor care desfășoară activități sportiv-recreative sau economice în zona montană, pentru o mai bună înțelegere a situațiilor legate de persoanele rătăcite aflate la cules de ciuperci, facem următoarele precizări:

– o particularitate a acestei activități constă în faptul că nu ține cont de traseele și potecile marcate sau nemarcate, în marea majoritate a timpului afectat, pădurile sunt străbătute fără o direcție clară, am putea spune chiar haotic.

– de regulă sunt vizate locurile cele mai îndepărtate sau izolate, în speranța găsirii ciupercilor înaintea altor culegători.

– odată concentrați în găsirea ciupercilor, ascunse de multe ori sub covorul de frunze, pierderea din vedere al partenerilor se poate produce foarte repede și insesizabil.

– atenția fiindu-ne captată spre poamele pământului, uităm să ne luăm periodic anumite puncte de reper și asa puține, în pădurile întinse, în special în cele de șes. Orientarea devine dificilă cu cât pădurea este mai deasă, iar pierderea contactului cu partenerii va face și mai dificilă găsirea soluțiilor de ieșire din impas.

Pentru evitarea evenimentelor nedorite, de la panica celui rătăcit la stresul celor apropiați, putând ajunge până la traume fizice și psihice, SPJ Salvamont recomandă următoarele:

– nu plecați niciodată singuri, mai ales în zonele necunoscute

– anunțați apropiații despre arealul în care intenționați să vă desfășurați activtatea, locul de intrare în zona împădurită.

– să aveți asupra dvs. telefonul cu bateria încărcată. Sunt de dorit telefoanele de generație nouă, inteligente, care oferă facilități de localizare operatorului SNUAU 112.

– În momentul în care aveți certitudinea că v-ați rătăcit sau că o persoană din grupul dvs. este rătăcită anunțați imediat operatorul 112 și urmați întocmai recomandările primite!

– Rămâneți în același loc, nu vă schimbați locația decât cu acordul operatorului 112, s-ar putea să pierdeți semnalul GSM, îngreunând astfel operațiunile de căutare-evacuare.

– la apropierea înserării opriți activitatea și retrageți-vă către locul de intrare în pădure .

– nu uitați să aveți la dvs. un rucsăcel în care să aveți căteva articole care va pot oferi un minim de siguranșă: o sursă de lumină, apă, ceva dulciuri, o foită de ploaie, un fes, un briceag, o brichetă.

– țineți în permanență contactul vizual și acustic cu cei din grup.

– acordați o atenție sporită copiilor și vârstnicilor care vă însoțesc.

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.