Regina Elisbeta a II-a, condusă pe ultimul drum. Programul funeraliilor

Regina Elizabeta a II-a va fi înhumată luni, la ora locală 19.30 (21.30, ora României), într-o ceremonie privată, în Capela St George’s a Castelului Windsor, la periferia de vest a Londrei, în urma unor funeralii de stat luni dimineaţa.

Funeraliile de stat, primele de la moartea lui Winston Churchill, în 1965, urmează să aibă loc luni, la ora 12.00, la Abaţia Westminster, în prezenţa a peste 2.000 de invitaţi, inclusiv sute de demnitari străini şi capete încoronate. Porţile Westminster Hall se vor închide pentru public la ora 06:30, pentru ca sicriul reginei să fie pregătit pentru a fi mutat la Westminster Abbey, abaţia urmând să fie deschisă la ora 08.00 pentru invitaţii la înmormântare.

O procesiune va însoţi sicriul de la Westminster Hall până la mănăstire. Parcursul va dura mai puţin de 10 minute, iar pe traseu vor fi aliniai membri ai Royal Navy şi Royal Marines. Aproximativ 200 de muzicieni vor fi prezenţi, inclusiv cimpoieri şi toboşari din regimentele scoţiane şi irlandeze. În urma cortegiului se vor afla regele Charles III si membrii familiei regale.

La slujba de înmormântare vor vorbi premierul Liz Truss şi Patricia Scotland, secretarul general al Commonwealth-ului. Arhiepiscopul de Canterbury, Preasfinţitul Justin Welby, va ţine predica. După ”Last Post” – omagiul militarilor căzuţi în luptă în armata britanică” – se respectă un moment de reculegere, în jurul orei 13.55. După funeralii, sicriul este urcat pe afet şi purtat în procesiune în capitala britanică, până la Arcul Wellington, situat la Hyde Park Corner, unde va fi transferat într-un dric.

Dricul va conduce sicriul la Windsor, la Capela St Georges, pe Long Walk, o alee spectaculoasă care traversează domeniul până la castel, iar ceremonia care va avea loc după aceea va fi transmisă în direct. O slujbă religioasă urmează să aibă loc, la ora 17.00, la Capelă, în prezenţa a peste 800 de persoane, înaintea înhumării, rezervată membrilor apropiaţi ai familiei, fără fotografi şi camere de luat vederi. Bijutierul coroanei va îndepărta Coroana Statului Imperial, globul şi sceptrul, care se sprijină deasupra sicriului, şi le va aşeza pe altar. Sicriul reginei va fi depus în Capela regelui George al VI-lea, o anexă a capelei principale, în care se află tatăl şi mama reginei, dar şi cenuşa surorii sale, prinţesa Margaret.

Arhiepiscopul de Canterbury va pronunţa binecuvântarea, care va fi urmată de imnul „God Save The King”. Sicriul prinţului Philipp, care se află în prezent în Castelul Regal, urmează să fie adus în capelă, lângă cel al reginei.

La funeralii va fi prezent şi preşedintele României, Klaus Iohannis, dar şi Majestatea Sa Margareta Custodele Coroanei şi Principele Consort Radu. Regina Elizabeta a II-a a murit în 8 septembrie, la 96 de ani, după 70 de domnie.

Programul complet al funeraliilor Reginei Elisabeta a II-a;

– 08.00 – 10.30 – ultimul priveghi la sicriul Reginei, la Westminster Hall;
– 12.30 – sicriul Reginei este transportat pe un afet de tun de la Westminster Hall la Westminster Abbey;
– 13.00 – 14.00 – au loc funeraliile de stat la Westminster Abbey | Funeraliile sunt conduse de Diaconul de Westminster şi Arhiepiscopul de Canterbury;
– 14.00 – 15.00 – Sicriul Reginei este transportat la Wellington Arch (Cortegiul funerar se va deplasa prin piaţa Parlamentului, Whitehall, Constitution Hill şi The Mall, pe lângă Palatul Buckingham);
– 15.00 – 18.00 – Sicriul este transportat la Palatul Windsor, acolo unde va avea loc o nouă slujbă la Capela St. George;
– 18.00 – Slujba de înmormântare va fi condusă de diaconul de Windsor. La sfârşitul slujbei, sicriul Reginei este coborât în Cripta Regală, acolo unde Regina va fi înmormântată alături de Prinţul Philip, de sora ei, Prinţesa Margaret, şi de părinţii ei;
– 21.00 – Regele Charles va participa la o ceremonie privată de familie la Capela St. George de la Castelul Windsor.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.