Astenia de toamnă, realitate medicala sau un mit ?

Astenia de toamna sau depresia sezonieră este un fenomen real, care afectează multe persoane. Efectele sunt resimțite diferit de oameni, în functie de predispozitia fiecarei persoane. Cât de periculoasă este astenia de toamna? Se poate trata? Un medic specialist în psihiatrie a venit cu explicația.

“Un studiu recent, realizat pe populația care locuiește în nordul Europei, unde clima este temperata, cu multe zile întunecate, unde soarele nu se arata pe cer, a scos în evidenta faptul că aceasta caracteristica a vremii are un impact asupra stării de spirit. Cei care locuiesc într-o astfel de clima au o predispoziție mai mare spre dezvoltarea unor stări de tristețe, depresie sau anxietate”, spune Catalina Hogea, medic specialist psihiatrie.

Poate fi un semnal de alarma pentru o serie de afecțiuni afective care se manifesta mult mai puternic sau sunt provocate în acest cadru. Pentru o persoana care are predispoziție pentru tulburări afective, de la astenie la depresie este un singur pas.

Daca simptomele asteniei creează un disconfort prea mare, este indicata consultatrea unui medic psihiatru sau a unui psiholog.

“Persoanele care sunt deja într-un proces terapeutic, dar care resimt astenia foarte puternic, ar putea avea nevoie și de un consult psihiatric”, spune dr. Catalina Hogea.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.