88 de milioane de euro pentru modernizarea Aeroportului Satu Mare

Unul dintre cele mai mari contracte de dezvoltare a infrastructurii din istoria județului Satu Mare a fost semnat în data de 16 septembrie 2022, la București, de către Pataki Csaba, președintele Consiliului Județean Satu Mare, Mihai Pătrașcu, directorul Aeroportului Internațional Satu Mare și Sorin Grindeanu, ministrul Transporturilor.

Contractul are o valoare de 88 de milioane de euro, fonduri pentru modernizarea și dezvoltarea Aeroportului Internațional Satu Mare. Aproximativ 74 milioane de euro vor fi investiți în proiectul “Reabilitarea și modernizarea infrastructurii aeroportuare la Aeroportul Satu Mare“ și aproape 14 milioane de euro pentru proiectul “Dezvoltarea infrastructurii aeroportuare a Aeroportului Satu Mare prin îmbunătățirea condițiilor de siguranță aeroportuară”.

Imediat după semnarea contractului, președintele Consiliului Județean Satu Mare, Pataki Csaba, a declarat: „Astăzi este un eveniment istoric, deoarece aceasta va fi una dintre cele mai mari investiții de infrastructură din județul Satu Mare. Proiectul va oferi județului un aeroport mai funcțional, mai mare, care îndeplinește toate standardele internaționale de siguranță. Construim un nou terminal, renovăm întreaga pistă și actualele terminale, aducând în același timp aeroportul la standardele europene în ceea ce privește siguranța și securitatea.”

Președintele Consiliului Județean a adăugat: județul a lansat deja procedura de achiziție publică pentru această construcție, iar antreprenorii au termen până la jumătatea lunii octombrie pentru depunerea ofertelor. Termenul de finalizare a lucrărilor de construcție este sfârșitul anului 2023.

Scopul proiectului ,,Reabilitarea și modernizare infrastructurii aeroportuare la Aeroportul Satu Mare” este de a aduce aeroportul la standarde internaționale, iar principalele obiective sunt: realizarea unui terminal nou și extinderea terminalului existent, reabilitarea pistei, extinderea platformei de îmbarcare, achiziția de echipamente moderne pentru activitățile aeroportuare pe timp de iarnă. Valoarea totală a proiectului este de 364.504.902,56 lei.

În cadrul proiectului ,,Dezvoltarea infrastructurii aeroportuare a Aeroportului Satu Mare prin îmbunătățirea condițiilor de siguranță aeroportuară”  va fi construit un drum perimetral cu o lungime de peste 8 km, vor fi instalate echipamente moderne pentru efectuarea controlului de securitate și vor fi achiziționate o autospecială de intervenție și o ambulanță. Valoarea totală a proiectului este de 67.413.530 lei.

Sumele sunt asigurate din fonduri europene (FEDR) și completate din alocări de la bugetul de stat și 2% din bugetul local al Județului Satu Mare.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.