E obligatoriu ! Se ia în calcul la pensie și la vechimea în muncă

Guvernul a aprobat recent acordarea concediului paternal la nașterea fiecărui copil și a extins categoriile de angajati care pot beneficia de acest drept. De asemenea, perioada respectivă este considerată vechime în muncă, serviciu și specialitate.

Este prevăzută acordarea concediului paternal şi a indemnizaţiei aferente tuturor taţilor care au calitatea de lucrător, cu un contract de muncă sau un raport de serviciu încheiat conform legii, şi elimină vechile prevederi care făceau trimitere la calitatea de asigurat a acestora în cadrul sistemului asigurărilor sociale de stat.

„Perioada concediului paternal constituie vechime în muncă și în serviciu, precum și în specialitate și se are în vedere la stabilirea drepturilor ce se acordă în raport cu acestea, cu respectarea prevederilor Legii nr. 200/2004 privind recunoașterea diplomelor și calificărilor profesionale pentru profesiile reglementate din România, cu modificările și completările ulterioare”, scrie în OUG 117/2022, care a introdus această prevedere, în Legea concediului paternal, pe 29 august 2022.

Deci, pe perioada concediului paternal, tatăl beneficiază de o indemnizaţie egală cu salariul corespunzător perioadei respective. Plata drepturilor de concediu paternal va fi susţinută, ca şi până acum, din fondul de salarii al angajatorului.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.