ANAF le pregătește o surpriză de proporții samsarilor de mașini

Președintele ANAF, Lucian Ovidiu Heiuş, a declarat că instituția are acces la datele Registrului Auto Român (RAR). Ce înseamnă mai exact acest lucru?

Practic, de acum înainte Fiscul poate afla orice detaliu despre samsarii de maşini. Astfel, îi vor putea verifica dacă și-au plătit toate taxele, iar în caz contrar îi va sancționa dur.

Șeful Fiscului a subliniat că descoperit deja persoane care vând zeci de automobile anual.

”Ni se pun la dispoziţie datele pe care le au ei (n. red. Registrul Auto Român) şi de acolo noi extragem şi vedem cine are un rulaj foarte mare de maşini care sunt vândute, vedem la ce preţ sunt vândute.

Iar mecanismul era relativ simplu: te duci şi cumperi pe achiziţie intracomunitară, ca să eludezi plata TVA vii şi o înregistrezi la o factură mai mică în România şi atunci nu plăteşti TVA, sau mai nou şi-au deschis firme în Bulgaria încercând cumva să evite Fiscul din România.

Sunt şi persoane fizice care aduc zeci de maşini, poate sute de maşini într-un an, evită să plătească, dar care obţin venituri din această activitate. Şi acum având acest protocol noi vedem dacă apare pe numele lui Popescu Gheorghe că a dus 60 de maşini într-un an. Nu poţi să aduci şi să vinzi 60 de maşini că nu îţi plac ţie.

Poţi să îţi cumperi o maşină, să nu fi mulţumit de ea, sau vrei să o vinzi sau ceva. Una, două, dar când vinzi 60, de fapt tu să nu ai niciun venit e clar că acolo e o activitate care nu este în regulă. Iar cei care merg pe societăţi comerciale, tendinţa lor e de a găsi tot felul de tertipuri pentru a nu plăti TVA”, a declarat Lucian Ovidiu Heiuş.

Până acum au fost astfel identificate 15 societăţi cu achiziţii intracomunitare de 53 milioane lei, cu risc de neplata TVA. Au fost dispuse doua măsuri asiguratorii în sumă de 1,856 milioane de lei, o amendă de 20.000 lei şi au fost indisponibilizate 2 autovehicule la sediul unui transportator, transmite ANAF.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.