In prima instanta pedepse cu puscaria, apoi achitare. Unde este dreptatea in Justitie ?

Un bărbat condamnat la 9 ani și 4 luni de închisoare în primă instanță pentru mai multe acuzații de instigare la tăierea fără drept de material lemnos și la furt de lemne, precum și pentru influențarea declarațiilor, a fost achitat de Curtea de Apel Oradea pe motiv că unele din aceste fapte nu există, titreaza www.bihorjust.ro 

Tot pentru că faptele nu există, achitarea a fost dispusă și pentru alți trei inculpați, care au primit, pe fond, pedepse cuprinse între 3 ani și 4 luni și 5 ani de închisoare cu executare. Singura condamnare – la închisoare cu suspendare – a fost aplicată unei inculpate acuzată de instigare la tăieri ilegale și la furt de arbori. Sentința Curții de Apel Oradea este definitivă.

Vasile Ciorbă senior, care ar fi administrat o firmă din Satu Mare, a fost acuzat că, în 2010, le-ar fi cerut angajaților săi să taie ilegal și să sustragă 315 fagi și mesteceni de pe terenul unei persoane – aflat într-o zonă cunoscută sub numele de Vârful Văcarilor -, faptă prin care s-ar fi provocat un prejudiciu de peste 100.000 de lei.

De asemenea, în cursul lunii aprilie 2014, Vasile Ciorbă senior și Vasile Ciorbă junior le-ar cerut angajaţilor firmei lor şi i-ar fi coordonat pe aceştia să taie fără drept şi să ia de pe păşunea localităţii Certeze 51 de arbori nemarcați în regim silvic, provocând un prejudiciu de mai bine de 73.000 de lei. Câteva luni mai târziu, cei doi ar fi cerut angajaților să taie pădurea de fagi și carpeni (265 de arbori în valoare de peste 140.000 de lei) de pe terenul unei familii, amplasat în zona Valea Văcarilor din localitatea Certeze.

Tot în 2014, Ciorbă senior i-ar fi pus pe muncitorii de la firmă să taie fără drept 260 arbori nemarcați în valoare de 131.000 de lei, din zona Valea Rea, unde societatea pe care o administra drept de exploatare.

Pentru a nu recunoaște comiterea faptelor la care ar fi participat, Ciorbă senior și soția sa, Ana Ciorbă, ar fi încercat să-i determine pe muncitorii de la firma lor, ”atât prin corupere, cât şi prin constrângere, să dea declaraţii neconforme cu realitatea, respectiv să nu recunoască săvârşirea infracţiunilor la care au participat sau să îşi schimbe declaraţiile în sensul că cea care ar fi coordonat întreaga activitate a fost inculpata (Ana Ciorbă – n.n.) nu inculpatul (Vasile Ciorbă – n.n.) senior”, arătau procurorii. De altfel, anchetatorii susțin că femeia ar fi încercat să îşi asume întreaga administrare a societăţii pentru a-l proteja pe soţul său, ”care era deja condamnat pentru infracţiuni silvice la pedepse cu suspendarea executării”.

Mai multe detalii cititi aici: https://www.bihorjust.ro/curtea-de-apel-oradea-achitari-intr-un-dosar-de-taieri-ilegale-si-furt-de-arbori/

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.