La Satu Mare, proiectul de robotică se va încheia cu o conferință

În cadrul evenimentului va fi prezentată și lansată pagina de web „Robooks”, accesibilă gratuit, în mai multe limbi, pentru toți specialiștii și părinții interesați.  

În luna decembrie a anului 2020 a început implementarea proiectului Erasmus+ intitulat: „Terapie asistată de roboți educativi pentru copii cu dizabilități”. Partenerii implicați în proiect: Fundația „Csodavár” din Budapesta, Fundația „Talentum Cassoviensis” din Kosice și Organizația Caritas a Diecezei Satu Mare prin Centrul său de reabilitare „Sfântul Iosif” din Satu Mare și-au propus să ofere idei și inspirație specialiștilor și părinților în ceea ce privește utilizarea roboților educativi în vederea dezvoltării unor abilități la copii.

În cei aproape doi ani de implementare, proiectul a evoluat conform planurilor. A fost elaborată metodologia cadru a utilizării roboților educativi în terapia copiilor cu dezvoltare atipică și cu dizabilități. De asemenea, au fost create două caiete metodologice: „Îmbogățirea vocabularului cu ajutorul roboților educativi” care include 19 exerciții, respectiv „Dezvoltarea abilităților de rezolvare a problemelor cu ajutorul roboților educativi” care cuprinde 9 exerciții. Pagina de web „Robooks” elaborată în cadrul proiectului este pregătită pentru a fi lansată. Site-ul va oferi acces gratuit la publicațiile sus-menționate, precum și la multe alte materiale utile, în patru limbi: română, maghiară, slovacă și engleză. Membrii echipei de implementare din Kosice au conceput și au confecționat un robot educativ dotat cu fișiere audio.

Aplicabilitatea practică a exercițiilor din cele două caiete metodologice a fost testată în prima parte a acestui an, la Satu Mare și la Budapesta – ne-a informat Gábor Gnandt, psihopedagog al Centrului de reabilitare „Sfântul Iosif”, coordonator de proiect din partea Caritas. La Satu Mare, testarea s-a derulat prin implicarea a 10 specialiști și a 10 părinți. Membrii echipei de proiect au fost interesați să afle de la părinți dacă jocul cu robotul educativ a fost o experiență plăcută pentru ei și copilul lor, dacă au înțeles ușor exercițiile menționate în caiete și cât de motivant au găsit acest tip de joc copiilor lor.

Partenerii de proiect s-au întâlnit recent la Satu Mare pentru a trece în revistă sarcinile care trebuiesc finalizate și pentru pregătirea evenimentelor de încheiere ale proiectului care vor avea loc în România, Ungaria și Slovacia. „Conferințele de încheiere constituie momente foarte importante ale proiectului, căci cu ocazia acestora se va lansa pentru specialiști și părinți pagina „Robooks”. Prin intermediul paginii, metodologia cadru și cele două caiete metodologice vor deveni accesibile pentru publicul interesat” – a declarat Gábor Gnandt. În România, conferința de încheiere a proiectului, conform planurilor, va avea loc miercuri, 19 octombrie, la Satu Mare.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.