Der Spiegel: Cunoscut regizor austriac, acuzat că a folosit copii din judetul Satu Mare într-un film despre pedofilie

Ulrich Seidl, un cunoscut regizor austriac, a făcut în România un film despre pedofilie, cu actori amatori minori, fără a le informa părinții despre subiectul filmului, potrivit unei investigații Der Spiegel la care a contribuit și jurnalista română Delia Marinescu. Potrivit unor surse, filmarile au avut loc in satul Necopoi din jjudetul Satu Mare.

Filmul va avea premiera pe 9 septembrie, la Festivalul Internațional de Film de la Toronto, iar copiii, părinții acestora și ceilalți actori amatori adulți nici măcar nu au fost informați de către regizor că filmul va apărea public luna aceasta.

Copiii care au jucat în filmul lui Seidl, „Sparta”, au între 9 și 16 ani și au apărut în scene ce au presupus nuditate și violență, fără a fi pregătiți în vreun fel de echipa de producție. Părinții lor nu au știut ce „roluri” vor juca copiii și nici care e subiectul filmului.

„Unul dintre copii, care avea doar 10 ani la momentul filmărilor, povestește că a filmat o scenă la duș în care actorul principal, actor profesionist austriac, era complet dezbrăcat, se rădea în părțile intime și l-a întrebat și pe el dacă nu vrea să își dea jos chiloții. Copilul a filmat și alte scene care i-au trezit traume și pentru care nu a fost pregătit în niciun fel de vreun specialist. Și nu a fost singurul”, a scris jurnalista Delia Marinescu, parte a echipei care a investigat cazul, într-o postare pe Facebook, vineri seară.

Un alt copil, care are tată alcoolic, ar fi fost ales special să apară în câteva secvențe cu o persoană dependentă de alcool. Băiatul a început să plângă când a interacționat cu adultul și a refuzat să mai joace, iar după ce a fost forțat să continue, i s-a făcut rău și a vomat, scriu jurnaliștii în Der Spielgel.

Părinților care au vrut să vadă despre ce e vorba nu le-a fost permis accesul la filmări. „Cred că am fost păcăliți pentru că suntem săraci”, a declarat tatăl unuia dintre copiii-actori. Avocații regizorului susțin că acuzațiile sunt nefondate, iar membri ai echipei de filmare afirmă că lucrurile s-au petrecut cu totul altfel decât le descriu jurnaliștii. Conform acestora, părinții actorilor minori au fost informați despre tema filmului.

Echipa de investigație, formată din Delia Marinescu, Pascale Müller, Bartholomäus von Laffert și Lars-Olav Beier, a petrecut șase luni stând de vorbă cu zeci de copii și adulți din România, dar și cu membri ai echipei filmului din Austria și Germania.

Sursa: www.libertatea.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.