Doi ani de la deschiderea Centrului de zi pentru varstnici

Membrii centrului de zi pentru vârstnici de pe aleea Jiului s-au gândit cu recunoștință la cei doi ani petrecuți împreună și și-au îndreptat gândurile cu speranță către un viitor comun.

În luna august a anului 2020 și-a deschis porțile un nou centru de zi pentru vârstnici în Satu Mare, pe aleea Jiului nr. 64. Unitatea de asistență socială a fost înființată în cadrul proiectului „Implicat și activ la vârsta înțelepciunii”, implementat de Direcția de Asistență Socială Satu Mare (DAS), în parteneriat cu Organizația Caritas a Diecezei Satu Mare. În cadrul aceluiași proiect a fost licențiat serviciul social masa pe roți care a fost integrat în structura Organizației Caritas, iar centrul de zi pentru vârstnici funcționează sub egida DAS-ului. În cei doi ani de la înființare, la programele oferite de centru, menite să promoveze conceptul de îmbătrânire activă au participat regulat 137 de pensionari sătmăreni.

Proiectul „Implicat și activ la vârsta înțelepciunii” a fost finalizat în data de 30 august, dar centrul de zi pentru vârstnici și masa pe roți vor furniza servicii sociale pentru seniori și în continuare. Având în vedere că centrul de zi există datorită proiectului în cadrul căruia au fost asigurate și o gamă largă de programe pentru vârstnici, angajații unității au decis să marcheze împreună cu beneficiarii sfârșitul acestui proiect, prin trecerea în revistă a celor mai deosebite momente din ultimii doi ani. Totodată, seniorii au fost încurajați să-și împărtășească ideile, propunerile, sugestiile referitoare la noi programe, sprijinind astfel eforturile personalului de a ajusta paleta de activități în așa fel încât să corespundă cât mai mult nevoilor beneficiarilor.

Evenimentul s-a desfășurat într-un mod interactiv. Coordonatoarea centrului i-a rugat pe cei prezenți să se gândească la un coleg sau o colegă despre care să afirme un lucru pozitiv. „Este mai ușor să spunem lucruri rele despre o persoană și este mai greu să lăudăm pe cineva și să-i spunem: uite, mie îmi place asta la tine sau că această însușire de-a ta o apreciez – consideră Diana Rus-Schupler – dar este bine să ne obișnuim să vedem și partea bună a lucrurilor, căci ea există totdeauna. Să avem o astfel de abordare, ne va fi de folos atât la centru, cât și în viața de zi cu zi” – a continuat coordonatoarea. Pentru ca exercițiul să fie chiar mai interesant, fiecare vârstnic care a luat cuvântul a aruncat o minge persoanei selectate, o minge care a ajuns rând pe rând la toți cei prezenți.

Părerile exprimate au confirmat că în cei doi ani de funcționare a centrului s-a format o comunitate adevărată, a cărei membri se simt bine împreună, se respectă și se sprijină reciproc. Seniorilor le oferă o energie și o putere extraordinară faptul că au colegi pe care îi consideră drept modele de urmat. Motivele pentru care unii sunt admirați variază foarte mult, de la: „este o femeie puternică, care depune eforturi serioase pentru a face față cu bine încercărilor și îi sprijină și pe colegi să facă la fel”, până la: „El excelează în fiecare joc de societate. Le câștigă pe toate și asta îmi place foarte mult”. Respectul în unele cazuri se bazează nu neapărat pe relații de prietenie, ci pe atitudinea corectă a unui membru față de o a treia persoană. Un domn de exemplu a fost lăudat pentru că o duce până acasă cu mașina pe o doamnă care se deplasează mai greu și care stă în vecinătatea lui. Ajutorul oferit de colegi este de asemenea foarte apreciat de seniori. O vârstnică a povestit că obișnuiește să se mențină în formă pedalând regulat bicicleta de cameră din club, dar urcatul și coborâtul îi merge destul de greu. Colegii însă o ajută de fiecare dată, astfel nu trebuie să renunțe să facă mișcare în fiecare zi.

În timp ce vârstnicii și-au împărtășit părerile, gândurile legate de colegi, ei au vorbit și despre rolul pe care îl are centrul de zi în viața lor. Mai mulți beneficiari susțin că frecventarea clubului a devenit o parte a rutinei lor zilnice. Ei apreciază că sunt primiți întotdeauna cu drag de angajații clubului, că nu trece o zi să nu fie întrebați despre ce mai fac, cum se simt. Seniorii au afirmat că a însemnat foarte mult pentru ei că și în cea mai grea perioadă a pandemiei de coronavirus, la centru au avut acces la cele mai actuale informații referitoare la situația pandemică și la vaccinul anti-COVID, și că li s-a oferit posibilitatea de a primi doza a treia chiar în club. Și-au adus aminte zâmbind de iarna anului 2020, când la activitățile organizate au participat purtând mască și mănuși, dar sunt totodată recunoscători pentru faptul că datorită respectării regulilor de prevenire a infecției și datorită și vaccinului, s-au îmbolnăvit doar foarte puțini.

Pentru unii seniori centrul de zi pentru vârstnici a oferit posibilitatea de a face parte dintr-un nou colectiv, pentru alții a asigurat noi preocupări, noi scopuri, dar toți membrii de club au fost de acord că schimbarea adusă în viața lor a fost una pozitivă. La sfârșitul evenimentului, seniorii au fost deja preocupați de noi planuri comune – deja numeroase.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.