Cine va beneficia de voucherele pentru mâncare oferite de stat

A apărut documentul prin care Guvernul decie să acorde voucherele pentru mâncare persoanelor cu venituri mici. Potrivit proiectului de ordonanță de urgență bugetul acestui program este de peste 3,1 miliarde de lei, iar de banii de la Guvern vor beneficia peste 2,8 milioane de români. 

Se știu foarte puține lucruri concrete despre voucherele care ar trebui să ajungă la populație în mai puțin de trei săptămâni, Sunt în continuare multe întrebări cu privire la cum și unde vor putea fi folosite acestea. 

Voucherele vor putea fi utilizate într-o rețea de locații autorizate de Ministerul de Finanțe, dar nu știm mai exact dacă vor fi piețe, supermarketuri sau mici magazine. Știm însă că nu se va da rest pentru ele. Bugetul total al schemei este de peste 3,1 miliarde de lei, din care mai puțin de jumătate din bani, adică 1,5 miliarde lei vor veni pe fonduri europene.

Ştim că vor benefica de aceste tichete undeva la 2,8 milioane de persoane din ţara noastră. Tichete cu valoare de 250 lei care vor fi acordate la fiecare două luni, până la sfârşitul acestui an. Atenţie, voucherele vor fi pe suport electronic (card), fără să se permită efectuarea de operațiuni de retragere de numerar sau de preschimbare în numerar.

Vor beneficia de ele, printre alţii, pensionarii care au venituri mai mici sau egale cu 1.500 lei, neluându-se în considerare alte ajutoare, potrivit acestui draft. Din nou un semn de întrebare, nu ştim dacă cei care au venituri din exploatarea pământului, din arendă de ex., şi depăşesc această sumă de 1.500 lei vor beneficia sau nu de aceste vouchere.      

Beneficiază de sprijin material sub formă de tichete sociale emise pe suport electronic următoarele categorii de persoane și familii, denumite în continuare beneficiari:

a) pensionarii sistemului public de pensii, pensionarii aflați în evidența caselor teritoriale de pensii/sectoriale şi beneficiarii de drepturi acordate în baza unor legi cu caracter special, plătite de casele teritoriale de pensii/casele de pensii sectoriale, ale căror venituri lunare mai mici sau egale cu 1500 lei;

b) persoanele încadrate în grad de handicap grav, accentuat sau mediu, ale căror venituri nete lunare proprii sunt mai mici sau egale cu 1500 lei;

c) familiile cu cel puțin 2 copii în întreținere ale căror venituri nete lunare pe membru de familie sunt mai mici sau egale cu 600 lei;

d) familiile monoparentale ale căror venituri nete lunare pe membru de familie sunt mai mici sau egale cu 600 lei;

e) familiile care au stabilit dreptul la ajutorul social în condițiile Legii nr.416/2001 privind venitul minim garantat, cu modificările și completările ulterioare.

f) persoanelor fără adăpost (pe baza cererilor depuse de aceştia la primăria din proximitate).

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.