De ce nu se vopsesc ouăle de Paște în Vinerea Mare

Tradiția creștină spune că nu este bine să vopsești ouăle în Vinerea Mare. De această zi sunt legate o serie întreagă de credințe populare: nu au voie să muncești, să folosești cuțitul sau orice alt lucru care taie și nu este bine să vopsești ouăle.

Dacă în Vinerea Mare va ploua, atunci anul va fi unul bogat. Potrivit tradiției creștine, ouăle de Paște nu se vopsesc în Vinerea Mare ci în Joia Mare sau Sâmbăta Mare. De asemenea, nu se fac nici aluaturi și nici nu se coace. Mulți credincioși țin post negru.

În credința creștină, ouăle de Paște simbolizează mormântul lui Iisus Hristos care s-a deschis în noaptea Învierii. Acesta este și motivul pentru care creștinii, când se întâlnesc sau când ciocnesc ouă roșii, spun: „Hristos a înviat! Adevărat a înviat!”.

Din punct de vedere simbolic, ouăle au fost mereu asociate cu renașterea, cu începuturile și cu Învierea Domnului, iar culoarea roșie trimite la sânge, viață și la jertfa făcută de Hristos pe cruce.

Tradițional, culorile folosite la vopsire sunt culori naturale: roșul se obține din flori de șovârf, galbenul din coji de ceapă sau din frunze de mesteacăn iar verdele din frunze de nuc.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.