Acuzatii de agresiune sexuala la o manastire ! Ce spune Episcopia Maramuresului si Satmarului ?

Episcopia Ortodoxa a Maramuresului și Satmarului reacționează în cazul tinerei de 22 de ani din Ucraina care sustine ca ar fi fost agresata sexual de staretul Manastirii Petrova (Maramures).

Despre acest caz Satmareanul a publicat un articol care poate fi citit accesand următorul link: https://www.satmareanul.net/2022/04/18/politia-la-manastire-ce-cauta-oamenii-legii/

Iată poziția Episcopiei Ortodoxe a Maramuresului și Satmarului:

Referitor la plângerea făcută de o femeie de naționalitate ucraineană, la adresa pr. Agaton Oprișan, starețul Mănăstirii Petrova, prin care aceasta ar fi fost agresată sexual, caz dezbătut în presă venim cu câteva precizări:

Imediat după apariția în media a acestei sesizări, Episcopia Maramureșului și Sătmarului a demarat o anchetă internă, iar corpul de inspecție și control al Episcopiei s-a deplasat la Mănăstirea Petrova pentru a face cercetările necesare.

De la începutul conflictului armat din Ucraina și sosirea primilor refugiați în țara noastră, bisericile și mănăstirile s-au solidarizat pentru a oferi, alimente, medicamente, haine și cazare refugiaților veniți din zona de conflict.

La Mănăstirea Petrova până la această dată au primit cazare, haine și mâncare în mod gratuit aproximativ 1000 de persoane venite din Ucraina. Unele au fost cazate o noapte sau pentru o perioadă mai îndelungată. Mănăstirea oferă permanent cazare și masă pentru 40 de persoane.

O femeie în vârstă de 22 de ani însoțită de un copil minor a sosit in cursul zilei de miercuri, 13 aprilie a.c. în vama Sighet și a fost preluată împreună cu alte persoane și dusă la Mănăstirea Petrova pentru a primi cazare și îngrijiri. Persoana era foarte dezorientată și instabilă emoțional datorită unor probleme de familie și situației războiului, lucru sesizat și de un psiholog de naționalitate ucraineană refugiată la Mănăstirea Petrova de la începutul conflictului. Persoana reclamantă a părăsit Mănăstirea fără explicație în cursul zilei de vineri 15.04. ac, iar sâmbătă 16.04. a.c. a formulat o plângere la Poliția Municipiului Sighet în care a menționat că a fost agresată sexual de către un bărbat în vârstă de 55 de ani. IPJMM a demarat o anchetă în acest caz, al cărei concluzii urmează să le primim.

Din cele cercetate la Mănăstirea Petrova și audierea de către corpul de inspecție și control al Episcopiei s-a constat că în momentul de față sunt cazate la mănăstire aproximativ 30 de persoane refugiate care primesc cazare, masă și îmbrăcăminte gratuit, sunt mulțumite de condițiile oferite și de comportamentul personalului mănăstirii și nu doresc să plece de acolo până la încetarea conflictului din țara lor. Personalul mănăstirii anchetat a rămas surprins de reclamația făcută, neexistând nici o suspiciune privind un comportament neadecvat al Pr. Stareț Agaton Oprișan, care conduce Mănăstirea în calitate de peste 20 de ani.

Reclamația venită din partea unei persoane instabilă emoțional care stat doar două zile la Mănăstire, din care în una pr. Agaton Oprișan a lipsit, fiind plecat în zona Aradului pentru a oferi consiliere duhovnicească refugiaților de acolo, credem că este o intenție de discreditare a Mănăstirii care s-a implicat activ în problema refugiaților, încurcând interesele materiale ale celor care încearcă să profite financiar de pe urma conflictului din Ucraina.

Regretăm profund acest episod prin care facerea de bine și implicarea permanentă a Mănăstirii Petrova, în loc să primească recunoștința persoanei ajutate, așa precum se întâmplă din partea celor care sunt găzduiți și ajutați de la începutul conflictului, are parte de acest eveniment nedorit și atât de jenant și nepotrivit în chiar perioada Postului cel Mare.

Sperăm că organele de cercetare ale Inspectoratului de Poliție al Județului Maramureș vor reuși să aducă mai multă lumină în acest caz, iar mănăstirea și viețuitorii ei se vor bucura de aceeași recunoștință pe care au primit-o pâna acum, și prețuire și apreciere din partea tuturor celor ce beneficiază de ajutor creștin și fratern!”.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.