Spitalele, sufocate de aglomeraţie. Raed Arafat: Sunt lucruri de îmbunătăţit

Unităţile de Primiri Urgenţă au rămas în ultima perioadă poate singurul loc din sectorul sanitar unde are uşa deschisă permanent, 24 din 24, 7 din 7 şi unde nu ai voie să refuzi pacientul. Şi acest lucru aşa trebuie să rămână, spune șeful DSU, Raed Arafat.

Pentru a reduce presiunea, soluţiile nu sunt în UPU, sunt în afara unităţii de primiri urgenţe”, a declarat, joi, şeful DSU.

Fie unde trebuie create mai multe locuri de internare pentru pacienţii care necesită internare, fie de necesitatea de deschidere a unor sectoare, mai bine, către omul de rând, unde poate să ajungă să obţină asistenţă medicală fără să apeleze la UPU şi aici vorbim de asistenţă primară, de ambulatorii de specialitate şi de investigaţii.

Dacă vrem să soluţionăm, este o zicală afară, zice: în UPU vezi simptomele şi semnele unui sistem sanitar care are probleme şi le rezolvi în cadrul sistemului.

Deci aglomeraţia din UPU este simptomul şi semnul care este arătat că există problemă în altă parte şi trebuie rezolvată. Asta nu înseamnă că la UPU totul e perfect, şi la UPU sunt lucruri încă de îmbunătăţit”, a mai precizat secretarul de stat din cadrul MAI.

Raed Arafat a mai indicat, cu această ocazie, că DSU, departament pe care el îl conduce, alături de alte structuri încearcă să dezvolte mai departe „un sistem integrat, care are o continuitate, o logică” şi care este interconectat şi cu alte sectoare din sănătate.

Într-o secţie obişnuită de spital rulajul este de cinci-şase-zece bolnavi pe zi, în UPU rulajul este de peste 200 de bolnavi zilnic, a adăugat Raed Arafat.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.