Oficiali americani: Rusia începe să retragă unele forțe din jurul Kievului

Noi negocieri au avut loc astăzi, între delegațiile rusă și ucraineană, la Istanbul, după mai bine de două săptămâni de discuții prin videoconferință. Rusia a anunțat că-și va reduce „drastic” operațiunile militare în zonele Kiev și Cernihiv, pentru a „crește încrederea” în negocierile viitoare.

Ucraina a propus să își asume statut de neutralitare, în schimbul garanțiilor de securitate. Între timp, Irpin a fost eliberat, forțele ucrainene avansează și recâștigă controlul asupra regiunii din jurul Kievului, a spus Volodimir Zelenski. El a cerut din nou puterilor mondiale să trimită Ucrainei arme și să înăsprească sancțiunile împotriva Rusiei, inclusiv printr-un embargo asupra petrolului.

După ce Ministerul rus al Apărării a anunțat marți că a decis să „reducă drastic ostilitățile” în direcțiile Kiev și Cernihiv, SUA observa deja aceste miscari în desfasurare, o schimbare majoră de strategie, spun doi înalți oficiali americani, citați de CNN.

Rusia începe să retragă unele forțe, inclusiv grupurile tactice ale batalionului rus (BTG) care părăsesc zonele din jurul capitalei ucrainene. Forțele ruse se retrag acum în unele zone din nord pentru a se concentra asupra câștigurilor din sud și est.

Sursa: www.digi24.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.