Veste buna pentru cei care stau la bloc ! Intra în vigoare de la 1 aprilie !

Autoritățile române au stabilit, printr-un nou proiect de Ordonanță de Urgență (OUG) adoptat de Executiv, să stimuleze rata de renovare a blocurilor.

Inițiativa respectivă a fost realizată prin creșterea numărului de activități de renovare pentru care se pot primi bani de la stat și care vizează creșterea eficienței energetice a blocurilor.

De asemenea, se vor putea primi bani de la stat pentru lucrări de modernizare a instalațiilor de iluminat din spațiile comune ale blocului, înlocuirea sistemelor de ventilație și înlocuirea instalațiilor electrice.

Lista activităților de renovare a blocurilor, pentru care se pot cere bani de la stat, va fi extinsă. Concret, autoritățile române vor putea cere bani de la stat pentru:

lucrări care au ca scop asigurarea calității aerului interior prin montarea/ repararea/ înlocuirea instalației de ventilare, inclusiv în spațiile comune, respectiv prevederea de soluții de ventilare mecanică centralizată sau cu unități individuale cu comandă locală sau centralizată, utilizând recuperator de căldură cu performanță ridicată;

Pe scurt, lucrările eligibile ce vizează instalațiile de iluminat din spațiile comune ale blocurilor vor fi:

reabilitarea instalației de iluminat prin înlocuirea circuitelor de iluminat deteriorate sau subdimensionate;

înlocuirea corpurilor de iluminat fluorescent și incandescent cu corpuri de iluminat cu eficiență energetică ridicată și durată mare de viață, inclusiv tehnologie LED;

instalarea de corpuri de iluminat cu senzori de mişcare sau prezenţă, acolo unde acestea se impun pentru economie de energie.

De asemenea, se vor schimba ascensoarele, instalațiile electrice și de scurgere a apei pluviale și de canalizare cu sisteme moderne și eficiente.

În prezent, potrivit OUG 18/2009, e posibilă doar „repararea/ înlocuirea, după caz, a mecanismelor de acționare electrică a ascensoarelor de persoane” cu bani de la stat.

Totoodată, prin noul proiect prevede:

izolarea termică a planșeelor sau a pereților care formează anvelopa clădirii ce delimitează spațiul încălzit de alte spații comune neîncălzite;

asigurarea unui nivel ridicat de etanșeitate la aer a anvelopei clădirii, atât prin montarea adecvată a tâmplăriei termoizolante în anvelopa clădirii, cât și prin aplicarea de tehnologii de reducere a permeabilității la aer a elementelor de anvelopă opace cu asigurarea continuității stratului etanș la nivelul anvelopei clădirii.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.