Veşti bune pentru românii care îşi înfiinţează firme ! Legea a trecut de Senat

Senatul a adoptat proiectul de lege care prevede înregistrarea integrală online a unei firme în cel mult 3 zile. Proiectul va merge pentru aprobare la Camera Deputaților.

Proiectul prevede că actul constitutiv al firmei se poate întocmi online, prin completarea unui formular-tip, disponibil pe pagina de internet a ONRC. Acesta se va semna de către toți fondatorii sau de reprezentanții acestora cu semnatura electronică calificată.

De asemenea, conform proiectului, cererile de înregistrare se pot semna cu semnatură electronică și se pot transmite prin mijioace electronice, iar certificatele de înmatriculare și certificatele constatatoare vor putea fi emise și online cu semnatură electronică.

Potrivit legii, actul constitutiv se va putea întocmi online prin completarea unui formular-tip, cu opțiuni predefinite, care va fi disponibil pe site-ul ONRC. Actul constitutiv formular-tip sau, după caz, cel individualizat, se va semna de către toți fondatorii sau de reprezentanții acestora cu semnătură electronică calificată.

Totodată, cererile de inregistrare și înscrisurile depuse în susținerea acestora, ce sunt întocmite de avocați sau de notari publici, se vor putea semna de către aceștia cu semnătură electronică calificată și se vor putea transmite online. Certificatele de înmatriculare și certificatele constatatoare vor putea fi emise și în format electronic, semnate cu semnătură electronică calificată/sigiliul electronic calificat.

În plus, a fost avută în vedere eliminarea cerinței de efectuare a vărsământului aportului la capitalul social al SRL-urilor la momentul constituirii (se va face etapizat), a acordului Secretariatului General al Guvernului și al autorităților locale pentru folosirea anumitor cuvinte în denumire (verificarea va fi făcută intern la ONRC), a depunerii dovezii rezervării denumirii, a depunerii unor declarații pe propria răspundere și a cerinței depunerii specimenului de semnătură pentru reprezentanții legali.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.