Cea mai mare necropola eneolitică din Romania se afla la Urziceni. Are o vechime de 6.000 de ani

Cele mai reprezentative artefacte din necropola eneolitica de la Urziceni, vor fi expuse în sălile Muzeului Judetean din Satu Mare. Vernisajul va avea loc joi, 17 martie, la ora 13.00, la sediul Muzeului Județean Satu Mare, situat pe B-dul Vasile Lucaciu nr. 21.

Este important de subliniat faptul ca cimitirul de la Urziceni este cea mai importanța necropola eneolitica din Romania, având o vechime de aproximativ 6000 de ani.

Undeva, în zona localității Urziceni de azi, pe la 4.300-4.100 a.Chr., locuia o prosperă comunitate eneolitică. Aceștia se ocupau în principal cu creșterea animalelor, agricultura, confecționarea ceramicii, metalurgia cuprului. Aveau bune relații comerciale cu comunitățile vecine: aduceau obsidianul din estul Slovaciei, silexul din zona balcanică sau din zona Prut-Nistru, scoica spondylus din zona mediteraneeană, cuprul și aurul din zona montană.

La ora actuală cimitirul de la Urziceni este cea mai mare necropolă eneolitică aparținând culturii Bodrogkeresztur cercetată în România, fiind renumită și pentru multiplele descoperiri de obiecte din aur și artefacte cu valoare deosebită. Semnalate și în literatura de specialitate, acestea au fost deja incluse în expoziții de amploare la nivel național și internațional, cum ar fi Neolithic art in Romania, Olten (Elveția), Aurul şi argintul antic al României.

Fiind descoperită în anul 2003, necropola are o vechime de 6000 de ani. Până în prezent au fost cercetate 130 morminte.

Expoziția aduce în atenția publicului sătmărean cele mai reprezentative artefacte din această spectaculoasă necropolă: numeroase vase ceramice, piese de cupru (podoabe și arme), podoabe din scoică spondylus sau marmură, unelte și arme din piatră (vârfuri de săgeți, lame, topoare), 8 piese de aur, unelte și podoabe din os. Reconstituirea de morminte dorește să ajute publicul vizitator să vizualizeze diferențele de rit funerar dintre mormintele de bărbați și cele de femei.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.