Obligatoriu pentru toți romanii ! Platforma de autorecenzare va deveni activă de luni

Purtătorul de cuvânt al Institutului Naţional de Statistică (INS) pentru activitatea Recensământului Populaţiei şi Locuinţelor, Bogdan Drăghia, a informat recent că platforma de autorecenzare va deveni activă la ora 00:00 a zilei de luni, 14 martie.

Purtătorul de cuvânt al INS a declarat într-o conferința de presă că site-ul recensământului poate fi accesat la adresa recensamantromania.ro

Site-ul recensământului poate fi accesat la adresa www.recensamantromania.ro. De pe acest site puteţi intra foarte uşor pe platforma de autorecenzare, este linkul de sus, linkul va fi activ la ora zero a zilei de 14 martie, adică începând de luni. Tot pe site-ul recensământului veţi avea posibilitatea, după ce vă autorecenzaţi, să intraţi în posesia codului de auto-recenzare, în termen de maxim 7 zile de la momentul în care aţi completat chestionarul de recensământ. Acel cod se poate accesa tot din prima pagină a site-ului. De asemenea, acest link va fi activ din 14 martie. Iar în partea de sus a paginii vor exista două tutoriale, unul video şi unul text, care vă vor ghida în procesul de auto-recenzare. Pe site veţi găsi, de asemenea, toate materialele referitoare la recensământ din punct de vedere legislativ, hotărârile Comisiei Centrale a Recensământului”, a declarat Bogdan Drăghia.

Prima etapă a Recensământului Populaţiei şi Locuinţelor, autorecenzarea începe luni, 14 martie, şi va avea loc până pe data de 15 mai, potrivit INS. În cadrul conferinţei de presă, preşedintele INS, Tudorel Andrei, a menţionat că toate procesele recensământului sunt informatizate.

Care sunt noutăţile mari ale acestui recensământ. În primul rând, eliminarea completă a hârtiei. Este vorba de o informatizare a tuturor proceselor de culegere, prelucrare şi diseminare. Inclusiv la diseminare Institutul îşi propune o metodă inovatoare, astfel încât fiecare utilizator să poată să-şi construiască propriile statistici, interacţionând cu mediul informatic disponibil pe site-ul instituţiei. Al doilea lucru: transparenţă totală în pregătirea, culegerea şi prelucrarea datelor statistice.

Aici, lucrul foarte important este că prin cadrul legal s-a constituit un Consiliu de Comunicare şi Transparenţă, condus de preşedintele Academiei Române, domnul academician Ioan Aurel Pop. Din acest consiliu fac parte reprezentanţi ai partidelor parlamentare, mass-media, ONG, mediul de afaceri, rectorul ASE, rectorul Universităţii Bucureşti. O altă noutate este că recensământul populaţiei pune la dispoziţie chestionarul atât în limba română, engleză, dar şi în limbile minorităţilor naţionale. În total chestionarul este disponibil în 18 limbi”, a precizat Tudorel Andrei.

Preşedintele INS a subliniat că persoanele care se vor autorecenza vor primi o zi liberă de la locul de munca.

Cei care se înscriu în format online vor beneficia de o zi liberă, ceea ce înseamnă poate un stimul. Avantajele autorecenzării: completarea formularului în orice moment din perioada specificată. Datele sunt uşor de completat, nu este ceva foarte complicat. Vreau să subliniez că protecţia datelor este garantată 100%. Din momentul în care s-au validat datele, ele au fost criptate şi au fost trimise în baza de date, fiecare înregistrare nu se mai identifică prin codul numeric personal, ci printr-un identificator statistic care nu mai poate crea o legătură între persoană şi datele înregistrate”, a adăugat Tudorel Andrei.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.