Prima femeie care devine presedinte al Ungariei !

Novák Katalin, o politiciană în vârstă de 44 de ani apropiată de premierul Viktor Orban, a fost aleasă joi de Parlamentul de la Budapesta în funcția de președinte, cu un mandat de cinci ani. Este o premieră în istoria țării. Ea îşi va prelua funcția – preponderent protocolară – la 10 mai.

Novák Katalin, fost ministru al tineretului și familiei, a primit 137 de voturi favorabile din cele 188 exprimate (dintr-un număr total de 199 de deputaţi), în timp ce candidatul opoziţiei, economistul Peter Rona, a întrunit 51 de voturi.

În primul ei discurs în calitate de preşedinte ales, Novák Katalin a promis să fie „un bun şef de stat, care sa apere familia ca fundament al suveranităţii”. Alegerea lui Novák Katalin nu este o surpriză. Ea a fost favorita scrutinului, în condițiile în care partidul lui Orban, FIDESZ, are o majoritate confortabilă în Parlament.

Alegerea sa vine cu mai puțin de o lună înainte de alegerile parlamentare din Ungaria, ale căror rezultate ar putea fi foarte strânse, după ce șase partide din opoziție au format, în premieră, o alianță, în speranța că vor învinge partidul lui Orban.

Novák Katalin este mamă a trei copii și a fost vicepreşedinte al FIDESZ. Are studii economice, de drept şi administraţie publică, în Ungaria şi Franţa. A trăit în SUA, Franţa şi Germania şi vorbeşte engleza, franceza, germana şi spaniola.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.