Presiuni pe piața uleiului de floarea-soarelui. Prețurile la raft s-ar putea dubla

Atât procesatorii români cât și cei europeni se confruntă cu o lipsă de ulei brut necesar procesării în contextul în care Ucraina era principalul furnizor al Europei. De la izbucnirea războiului, prețul uleiului brut a crescut de două ori iar cel la floarea-soarelui de 1,8 ori.

România vinde floarea-soarelui peste granițe, cu precădere în UE, și pocesează ulei brut venit din import, mai ales din Ucraina. Aceasta era realitatea care face acum piața uleiului din semințe de floarea-soarelui și mai vulnerabilă la evenimentele de la Marea Neagră.

Din datele furnizate Economica de Clubul Fermierilor Români, tona de ulei brut se oferea la un preț de 2.700 de dolari, față de 1.310-1.320 de dolari tona înainte de conflict, iar pentru semințele de floarea-soarelui oferta era la 1.120-1.140 de dolari, față de 660 de dolari tona înainte de conflict.

Pentru a obține ulei rafinat din ulei brut, la costuri se mai adaugă apoximativ 50%. „Prețul uleiului ar putea ajunge la raft la 14-15 lei litrul”, estimează Cezar Gheorghe, analist Clubul Fermierilor Români.

Sursa: www.economica.net

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.