Risc de creştere a radiaţiilor, după ce curentul la centrala nucleară de la Cernobîl a fost tăiat

Alimentarea cu energie electrică a centralei nucleare de la Cernobîl a fost oprită. Operatorul ucrainean al centralei spune că, fără energie electrică, răcirea combustibilului nuclear uzat nu este posibilă şi există risc de creştere a radiaţiilor.

Răcirea combustibilului uzat este în pericol, spune compania ucraineană de energie nucleară Energoatom, după ce ruşii au tăiat curentul.

Substanțele radioactive ar putea fi eliberate din centrala nucleară de la Cernobîl din Ucraina, deoarece nu poate răci combustibilul nuclear uzat după ce a fost întreruptă conexiunea electrică, a anunțat miercuri compania nucleară de stat Energoatom.

Lucrările pentru repararea conexiunii și restabilirea energiei centralei, care a fost ocupată de trupele ruse, nu au fost posibile, deoarece luptele sunt în desfășurare”, se arată într-un comunicat.

Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA) a anunțat, marți, că a pierdut legătura cu sistemele care monitorizează materialul nuclear la instalaţiile de deşeuri radioactive de la Cernobîl, centrala nucleară dezafectată capturată de ruși în urmă cu aproape două săptămâni.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.