Propunere legislativă: Se modifică Codul Muncii ! Angajații vor lucra 4 zile pe săptămână !

O propunere legislativă de modificare a Codului muncii a fost depusă la Senat. Aceasta prevede stabilirea unui număr de patru zile lucrătoare a câte zece ore pe zi.

Propunerea legislativă a venit din partea unui grup de senatori PNL și PSD și prevede ca repartizarea timpului de lucru de 40 de ore/săptămână să fie stabilită prin contractal dintre angajat şi angajator.

Totodată, proiectul depus în Senat mai arată că aceasta poate fi chiar și de 10 ore/zi.

De această propunere sunt vizați salariații cu normă întreagă, în cazul cărora programul de muncă actual este de 8 ore pe zi și de 40 de ore pe săptămână.

Pentru salariaţii angajaţi cu normă întreagă, durata normală a timpului de muncă este de 8 ore pe zi şi de 40 de ore pe săptămână. Această normă a timpului de muncă se stabileşte cu respectarea prevederilor Directivei 2003/88/CE a Parlamentului European şi Consiliului Uniunii Europene, în funcţie de raportul contractual dintre angajat şi angajator. Ea poate fi şi de 10 ore pe zi, cu respectarea a 40 de ore pe săptămână.

Repartizarea timpului de muncă în cadrul săptămânii este, de regulă, uniformă, de 8 ore/zi, timp de 5 zile, cu două zile de repaus. Această repartizare a timpului de muncă se stabileşte de comun acord între angajator şi angajat, şi poate fi de 10 ore/zi, timp de patru zile, cu trei zile de repaus, dar cu respectarea prevederilor Directivei 2003/8d/CE a Parlamentului European şi Consiliului Uniunii Europene”, se arată în propunerea legislativă.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.