Vasile Lucaciu, declarat “Erou al Natiunii Romane” !

Deputaţii au votat, astăzi, 8 martie, proiectul de lege care prin care Vasile Lucaciu, militant pentru drepturile românilor din Transilvania, este declarat „Erou al Naţiunii Române”.

Proiectul a fost adoptat de Camera Deputaţilor, în calitate de for decizional, urmând să meargă la promulgare, la şeful statului.

În propunerea legislativă, Vasile Lucaciu este considerat „una dintre cele mai importante personalităţi politice, culturale şi istorice ale românilor ardeleni din perioada dualismului austro-ungar, militant pentru drepturile românilor din Transilvania, şi recunoaşterea eforturilor depuse de acesta pentru realizarea Marii Uniri” şi este declarat „Erou al Naţiunii Române”..

Potrivit iniţiatorilor, Vasile Lucaciu, „celebru propagandist pentru libertatea românilor, a fost emblema grupării memorandiştilor din anul 1892 şi a jucat un rol deosebit de important, reprezentând limita superioară la care s-a putut ridica o anumită parte a burgheziei şi intelectualităţii române din Transilvania, în lupta ei naţională”.

Vasile Lucaciu s-a născut la 21 ianuarie 1852 în localitatea Apa. Considerat una dintre cele mai importante personalități politice, culturale și istorice ale românilor ardeleni din perioada imperiului Austro-Ungar, acesta a militat pentru drepturile românilor din Transilvania. Începând cu anul 1885 a activat ca preot paroh greco-catolic în comuna Șișești, județul Maramureș. A fost inițiator și semnatar al Memorandumului din 1892.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.