Garda de Mediu a impartit sanctiuni. Amenzi in valoare de zeci de mii de lei

În luna octombrie, Comisariatul Județean Satu Mare al Gărzii Naționale de Mediu a efectuat un număr total de 69 de acțiuni de inspecţie și control, din care, 30 inspecții planificate tematice vizând verificarea stadiului de realizare a măsurilor prioritare de guvernanță privind gestionarea deseurilor municipale (conform PNGD) si a stării de salubrizare a localităților și transferul de deșeuri conform regulamentului 1013 / 2006, la zi, respectiv 9 vizând activități de exploatare a resurselor minerale în cariere.

De asemenea, au fost realizate un număr de 30 de inspecții neplanificate, după cum urmează:

– 10 controale dispuse de Comisariatul General al Gărzii Naționale de Mediu,

– 2 verificări împreună cu alte autorități

– 11 controale efectuate în urma unor sesizări, pentru verificarea aspectelor semnalate în acestea

– 3 acțiuni pentru verificarea modului de respectare a condițiilor impuse în actele de reglementare

– 3 acțiuni pentru emiterea actelor de reglementare

– o verificare a modului de îndeplinire a măsurilor stabilite anterior.

Principalele acțiuni de inspecție au vizat modul de respectare al prevederilor legale privind gestionarea deșeurilor la nivelul localităților, respectiv identificarea zonelor cu depozitări ilegale de deșeuri. Cu această ocazie s-a verificat modul de combatere a buruienii ambrozia fiind identificate 4 cazuri la nivelul UAT cu terenuri ce prezentau această buruiană. Urmare a măsurilor legale impuse de către U.A.T., terenurile au fost cosite.

Au mai fost efectuate verificări la obiectivele finalizate prin fonduri europene, pentru stabilirea modului de conformare la cerințele actelor de reglementare emise pentru proiectele respective.

În urma acestor controale, au fost aplicate 11 sancţiuni contravenţionale, în valoare totală de 51.000 lei, iar într-unul din cazuri s-a aplicat sancțiunea complementară de desființare a lucrării și de aducere la starea inițială a terenului. Principalele neconformități au fost identificate în domeniul gestiunii deșeurilor.

În toate situațiile, pe lângă acțiunile coercitive amintite, comisarii au stabilit măsuri cu termen pentru remedierea deficiențelor constatate.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.