Mersul planetelor în noiembrie 2021

În serile de noiembrie se văd trei planete: Venus, Jupiter și Saturn. Dimineața, spre sfârșitul lunii începe să se vadă Marte.

La 30-40 de minute după ce apune Soarele, în aceeași direcție se vede Venus. Planeta este foarte strălucitoare și se vede ca o stea albă care nu pâlpâie. Apune în jurul orei 19.30, deci rămâne pe cer cam o oră după ce începe să se vadă.

Venus nu se vede foarte sus pe cer și dacă nu aveți un orizont liber nu va putea fi văzută. Dacă puteți vedea apusul se vede și Venus.

La români Venus se numește Luceafărul, acum fiind „de seară” pentru că se vede seara. Alte două planete care se văd seara sunt Saturn și Jupiter.

Se văd înspre sud pe la ora 18-19, ca două stele strălucitoare. Jupiter este mai strălucitor decât Saturn și se vede în dreapta. Chiar sub planetă sunt două stele relativ strălucitoare, care fac parte din constelația Capricornus, constelație în care se află și Jupiter.

Și Saturn face parte din această constelație, numai că se află la marginea vestică a ei.

Diferența de strălucire dintre cele două planete este dată de faptul că Jupiter se află de două ori mai aproape de noi decât Saturn, la 730 milioane de kilometri. Cele două planete rămân vizibile toată luna, dar și în decembrie.

Mercur se vede bine în primele 10 zile ale lunii, dimineața, în jurul orei 6, înspre locul de unde răsare Soarele. Planeta se mișcă repede printre stele și dispare în razele Soarelui în jurul datei de 15 noiembrie.

Marte se vede în jurul orei 6 dimineața, înspre orizontul de sud-est, înainte să răsară Soarele. Nu este foarte strălucitoare, dar este cel mai strălucitor obiect din zona de cer în care se află.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.