Polonezii de la Serinus Energy au înființat o subsidiară pentru comercializarea gazelor extrase la Satu Mare

Blue and yellow pump jack above an oil well surrounded by electricity poles and protected with a fence, in bright daylight, in Summer, near Mol gas station – Ploiesti city, Romania.

Compania poloneză de petrol și gaze Serinus Energy, operatorul perimetrului de hidrocarburi Satu Mare, și-a înființat o filială pentru comercializarea gazelor naturale pe piața locală, titreaza jurnalistii de la www.profit.ro

Serinus Energy Romania Trading SRL a fost creată „pentru a permite comercianților autorizați să acceseze direct piața românească de gaze și pentru a capta întreaga valoare a prețurilor gazelor în România”, transmite compania.

Noua subsidiară va comercializa inițial pe piața românească producția de gaze care nu este angajată în cadrul acordului încheiat cu olandezii de la Vitol.

Serinus și compania olandeză Vitol Gas and Power au semnat, în 2018, un acord de vânzare a gazelor extrase în România, pe o perioadă inițială de un an de la începerea operațiunilor comerciale, cu posibilitate de prelungire. Acordul vizează gazele extrase la Satu Mare, cu excepția cantităților pe care compania este obligată să le tranzacționeze pe piețele centralizate administrate de Bursa Română de Mărfuri (BRM).

De asemenea, compania a încheiat un acord cu operatorul sistemului național de transport al țițeiului și condensatului, Conpet, pentru transportul la rafinăria Petrobrazi a OMV Petrom a condensatului extras odată cu gazele naturale de la Moftinu. Serinus exploatează, prin intermediul subsidiarei Serinus Energy România (fosta Winstar Satu Mare), perimetrul de hidrocarburi Satu Mare, unde a identificat rezerve recuperabile de aproximativ 510 milioane metri cubi de gaze naturale, echivalentul a circa 4% din consumul anual al României.

Serinus operează patru sonde comerciale în Satu Mare (Moftinu-1003, Moftinu-1007, Moftinu-1004 și Moftinu-8). În iulie, compania a finalizat lucrările de foraj la cea de a cincea sondă, Sâncrai-1, compania anunțând atunci că a descoperit un nou câmp de gaz, similar celui de la Moftinu. Sonda urma să fie pregătită pentru lansarea operațiunilor comerciale, însă programul de testare derulat înaintea finalizării lucrărilor nu a reușit să înregistreze flux de gaze în zonele selectate.

Compania Serinus Energy este controlată de Kulczyk Investments, fond de investiții înființat de omul de afaceri polonez Jan Kulczyk, care a decedat în 2015. Kulczyk Investments este condus în prezent de fiul lui Jan Kulczyk, Sebastian, creditat de Forbes cu o avere de 1,7 miliarde de dolari.

Sursa: www.profit.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.