Centrul Satmarului cu 80 de ani in urma (Foto)

Chiar daca astăzi este o ruina, de-a lungul secolului trecut, Hotelul „Dacia” a fost o emblema al orasului. Mulți scriitori și oameni de cultura, printre care: Nicolae Iorga, Liviu Rebreanu, dar și George Enescu au fost, odinioara, clientii hotelului.

O fotografie realizata în anii ‘40, adică cu vreo 70-80 de ani în urma, ne infatiseaza împrejurimile Centrului Vechi, „strajuit” de emblematicul hotel. Fotografia a fost publicata pe pagina de Facebook ai celor de la „Szatmarnemeti anno”. La acea vreme încă nu exista acualul parc central, însă poza ne arata un loc plin cu verdeata în centrul vechiului Satmar.

Amplasat în centrul vechi al municipiului Satu Mare, Hotelul “Dacia” atrage și acum privirile vizitatorilor prin fațada lucrată minuțios, cu figurine umane, decorațiuni florale, stucaturi și stema orașului. Clădirea a fost construită în 1902 pe locul vechii primării, după cinci ani de dezbateri. În anul 1897 a fost organizat un concurs de proiecte, câștigător fiind declarat cel al Hotelului “Dacia”, întocmit de arhitecții Balint Zoltan și Frommer Lajos, elevi ai promotorului stilului seccesion, Lechner Odon, numit și Gaudi al Ungariei. Proiectul complexului hotelier, realizat în stil secession, a fost premiat în anul 1903 la “”Bienala de la Viena, fiind declarat cel mai frumos hotel din acea vreme.

Sursa foto: Facebook „Szatmarnemeti anno”

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.