Lansare de carte „În dogoarea lutului ars: meșterul olar Istvánfi Géza din Vama”

Joi 1 iulie 2021, a avut loc lansarea cărții: „În dogoarea lutului ars: meșterul olar Istvánfi Géza din Vama”, de Maria Carmen Sas. Evenimentul s-a desfășurat la Muzeul în Aer Liber al Țării Oașului din Negrești-Oaș.

Participanții au avut parte pe lângă prezentarea cărții și de o demonstrație de olărit a meșterului Geza Istvanfi, de asemenea au avut posibilitatea de a pătrunde tainele lutului cu propriile mâini, alături de meșterul olar.

Povestea olăritului este veche de când lumea, chiar ființa noastră plămădită din lut, este de esență divină. De mii de ani, oamenii au prelucrat lutul, i-au descifrat tainele și l-au nemurit în focul cuptoarelor. Poate că nu este întâmplător nici faptul că foarte aproape de Vama, locul de baștină al meșterului olar Istvanfi Geza, se află cel mai mare centru de olărit din Europa barbară a antichității, de la Medieșu Aurit. Olăritul nu este un simplu meșteșug, o preocupare oarecare pentru asigurarea zilnicei pâini, pentru că pământul special smuls de pe coama dealului este viu, iar prin botezul focului el capătă forța tulburătoare a veșniciei. Meșterul Geza a deprins tainele acestui ancestral meșteșug, în familie. A crescut în dogoarea cuptoarelor și lutul a devenit în mâinile sale, povestea magică a unei îndeletniciri pe cât de misterioasă, pe atât de spectaculoasă. I-am urmărit mâinile pricepute, cum dialoghează cu lutul fraged, cum îl îmblânzește și-l transformă în forme nemaivăzute” – a declarat, Robert Laszlo.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.